Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Lleis generals del pensament»

De Wikisofia

m (bot: - which llauri founded + which are founded)
m (Text de reemplaçament - " text]] )" a " text]])")
Línia 8: Línia 8:
 
el «[[principi del tercer exclòs|principi del tercer exclòs]]».
 
el «[[principi del tercer exclòs|principi del tercer exclòs]]».
  
Modernament s'ha considerat que hi ha un cert [[psicologisme|psicologisme]] en aquest plantejament i, encara que la importància d'aquests principis lògics és indubtable i fonamental, se sosté que les lleis del pensament són moltes: tantes com [[llei lògica|lleis lògiques]] o [[tautologia|tautologies]] ([[Recurs:Copi: les lleis del pensament|veure text]] ). Des del punt de vista lògic, aquestes tres lleis lògiques són convertibles entre si, raó per la qual en realitat constitueixen un mateix principi.  
+
Modernament s'ha considerat que hi ha un cert [[psicologisme|psicologisme]] en aquest plantejament i, encara que la importància d'aquests principis lògics és indubtable i fonamental, se sosté que les lleis del pensament són moltes: tantes com [[llei lògica|lleis lògiques]] o [[tautologia|tautologies]] ([[Recurs:Copi: les lleis del pensament|veure text]]). Des del punt de vista lògic, aquestes tres lleis lògiques són convertibles entre si, raó per la qual en realitat constitueixen un mateix principi.  
  
 
<div class='mw-collapsible mw-collapsed'>
 
<div class='mw-collapsible mw-collapsed'>

Revisió del 15:20, 1 juny 2017

Primers principis indemostrables que regeixen l'activitat correcta del pensar. Tradicionalment, des d' Aristòtil, es considera que són tres:

el «principi d'identitat»,

el «principi de no contradicció» i

el «principi del tercer exclòs».

Modernament s'ha considerat que hi ha un cert psicologisme en aquest plantejament i, encara que la importància d'aquests principis lògics és indubtable i fonamental, se sosté que les lleis del pensament són moltes: tantes com lleis lògiques o tautologies (veure text). Des del punt de vista lògic, aquestes tres lleis lògiques són convertibles entre si, raó per la qual en realitat constitueixen un mateix principi.

veure exemple ↓

Del principi de no contradicció, aplicant les lleis de De Morgan -altres lleis del pensament- s'obté tant el principi del tercer exclòs, i d'aquest el d'identitat, perquè equival a la definició de condicional material

[math]\displaystyle{ ¬(p\wedge¬p) = ¬p \vee p }[/math] per De Morgan
[math]\displaystyle{ (¬p \vee p) = (p \rightarrow{p}) }[/math] per definició del condicional

Títol (veure referència) d'una obra de George Boole, en la qual presenta l'àlgebra de la lògica. (El títol complet i exacte és: George Boole, An Investigation of the Laws of Thought, on which are founded the mathematical theories of logic and probabilities [Una investigació de les lleis del pensament, en la qual es funden les teories matemàtiques de la lògica i les probabilitats], Londres 1854.)