Accions

Autor

Hipòcrates de Cos

De Wikisofia

Hippocrates pushkin02.jpg

(en grec Ἱπποκράτης)

Metge grec asclepíade de l'escola de Cos. Va viatjar per diverses ciutats, entre elles, Assus, Tessàlia i Atenes, on va ensenyar medicina (així ho narra Plató en Fedre, 270 b-c) i va adquirir una tan gran reputació, que fins i tot se li van atribuir un gran nombre d'obres que, en realitat, no va escriure. El conjunt d'aquestes obres constitueix l'anomenat Corpus Hippocraticum i està compost per uns seixanta escrits, encara que solament una part d'ells correspon realment a l'escola de Cos i només uns pocs van ser escrits realment per Hipòcrates. No obstant això, la seva innovadora orientació li fan realment creditor de la fama que ha gaudit i de l'apel·latiu de pare de la medicina. D'entre els títols que probablement va escriure el mateix Hipòcrates destaquen: L'antiga medicina; Les Epidèmies; El Pronòstic; Aires, aigües i llocs; La Malaltia sagrada; Aforismes i el famós Jurament. Altres textos importants van ser escrits pels seus deixebles, com La naturalesa de l'home, que es deu a Polibio, deixeble i gendre d'Hipòcrates, i altres textos són molt posteriors, i fins i tot alguns són de l'escola de Cnidos, rival de la de Cos.

Va ser el primer que va separar la ciència mèdica de la religió i va asseure les seves bases sobre l'experiència i l'observació. Va rebutjar l'intent de fonamentar la medicina en la cosmologia i, menys encara, en els mites o en la religió. D'altra banda, tampoc va concebre la ciència mèdica com a estudi de l'essència humana, sinó com a estudi de l'ésser humà entès com a cos físic concret, i el tractament del qual havia d'efectuar-se apel·lant a l'experiència concreta. En aquest sentit, va atacar la superstició i la charlatanería dels quals consideraven algunes malalties –l'epilèpsia, per exemple, anomenada malaltia sagrada – com a fruit de possessions. Per Hipòcrates, l'epilèpsia era solament un trastorn del cervell degut, com qualsevol altra malaltia, a desequilibris o desproporcions entre el sec-humit, i calent-fred. Els precedents de la seva concepció van ser l'escola pitagòrica d'Alcmeó de Crotona i l'escola atomista de Demòcrit. També van influir sobre ell alguns aspectes de la filosofia d'Heràclit i d'Anaxàgores.

Hipòcrates

A més de considerar que les malalties tenen un caràcter natural i no sagrat, Hipòcrates va defensar la teoria dels quatre humors: la salut i la malaltia són producte de la proporció o desproporció entre els quatre humors: la sang, la bilis groga, la bilis negra i la flegma, que estan en relació amb les quatre estacions de l'any, amb el clima, l'ambient hidrològic, geogràfic i climàtic. Per això, encara que utilitza la concepció d'Empèdocles dels quatre elements, combat els qui en la vella medicina atribueixen la salut o la malaltia, de manera excessivament general, a les proporcions dels seus elements, sense atendre al fet que, com va dir Anaxàgores, tot està en tot i tot està barrejat. Inclou, entre les influències ambientals, l'entorn social i polític i defensa que una societat democràtica, pel fet que dóna més responsabilitats a l'individu, fomenta la salut, mentre que les monarquies (Hipòcrates pensava especialment en les asiàtiques) al no fomentar iniciatives individuals, afebleixen el caràcter i la salut. Al seu torn, també va considerar que els quatre humors i les seves proporcions relatives determinen el temperament dels individus. Va donar, també, una especial importància al pronòstic i a l'alimentació. Finalment, és també ben coneguda la seva concepció ètica segons la qual la medicina està sempre en funció de la curació del malalt. El jurament hipocràtic, codi deontològic de la professió mèdica, recull aquesta alta consideració ètica del quefer mèdic. És costum que encara avui els llicenciats en medicina pronunciïn aquest jurament.

A més de la immensa influència que va exercir en medicina (especialment en Galè i uns altres grans metges de l'antiguitat), l'obra d'Hipòcrates també va influir en molts filòsofs, especialment en Sòcrates, en Plató i en Aristòtil.

Es denomina hipocratisme a la tradició mèdica establerta per Hipòcrates i la seva escola.|

Veg. asclepíades.