Accions

Autor

Thomas Bradwardine

De Wikisofia

La revisió el 21:47, 17 set 2017 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - d' [[Autor:Aristòtil|Ar + d'[[Autor:Aristòtil|Ar)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Bradwardine1.jpg

Avís: El títol a mostrar «Thomas Bradwardine» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Bradwardine, Thomas».

(Tomàs Bradwardino)

Teòleg, filòsof escolàstic i matemàtic, natural de Sussex, Anglaterra; va ensenyar a la universitat d'Oxford, i va ser capellà del rei Eduardo III i arquebisbe de Canterbury. Va pertànyer al grup dels calculatores. En filosofia, manté un cert esperit crític respecte d'Aristòtil i és més escotista que occamista. En la seva obra De causa Dei contra Pelagium et de virtute causarum [Sobre Déu com a causa, contra Pelagio, i sobre la força de les causes], sosté la tesi que Déu és la causa que predetermina els actes lliures de l'home. Va escriure diversos tractats sobre matemàtiques, cinètica i astronomia, continuant la tradició empirista de Roger Bacon, pròpia de la universitat d'Oxford.

En el seu Tractatus proportionum [Tractat de les proporcions] (1328), dóna a la fórmula pseudomatemàtica d'Aristòtil

[math]\displaystyle{ V = \frac{F}{R} }[/math]

on V és la velocitat, F la força i R la resistència del mitjà on s'aplica la força, una nova interpretació matemàtica, l'equació de la qual va ser considerada, durant el s. XIV, com la llei aristotèlica del moviment.