Accions

Autor

John Amos Comenio (o Comenius)

De Wikisofia

Comenius.gif

Avís: El títol a mostrar «John Amos Comenio (o Comenius)» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Comenius, Jan Amós».

(en txec Jan Amos Komenský, en llatí Comenius. Uherský Brod, Moravia, 28 de marçde 1592 - Amsterdam, 15 de novembre de 1670))

Filòsof, pedagog i teòleg protestant txec, de nom real Komensky, nascut a Uhersky Brod, Moravia. Per causa de la guerra dels Trenta Anys, va romandre sempre en l'exili. De formació eclèctica, és no obstant això considerat un dels primers clàssics de la pedagogia pels seus escrits Didàctica Magna. Universale omnes omnia docendi artificium exhibens [Gran didàctica, que mostra l'art universal d'ensenyar tot a tots] (1631,1633) i Janua linguarum reserata [Porta oberta de les llengües] (1633).

Entusiasmat amb les noves teories de F. Bacon i la idea de mètode dels seus contemporanis, és un convençut del poder de l'ensenyament i de la necessitat de fer-la arribar a tothom; pensa en un mètode d'educació per a tots, basat en l'accés a una síntesi de coneixements universals (pansophía), en col·legis oberts a l'ensenyament de tots els grans homes, en un llenguatge universal i en la pau i la reforma moral de la humanitat.