Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Qualitats ocultes»

De Wikisofia

m (bot: - l' [[escolàstica, + l'[[escolàstica,)
 
(3 revisions intermèdies per un altre usuari que no es mostra)
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
En l'[[escolàstica, escolasticisme|filosofia escolàstica]], les qualitats sensibles dels cossos que no es captaven directament pels sentits, i l'existència dels quals s'havia d'inferir a través de les altres qualitats manifestes. Aquestes es denominaven també ''sensibles propis'', mentre que aquelles eren els ''sensibles comuns''. [[Autor:Newton, Isaac|Newton]] anomena «ocultes» a les denominades propietats substancials intrínseques dels cossos o també a forces exteriors i diferents dels cossos en què es manifestaven; la gravetat, per exemple, com a causa o força que actua [[acció a distància|a distància]]. A totes elles es referia amb la famosa frase ''Hypotheses non fingo'', «no faig hipòtesi», sobre quin tipus d'[[entitat|entitat]] poguessin ser, limitant-se a mesurar els seus efectes. [[Autor:Hume, David|Hume]], en la seva crítica a la causalitat, parla dels «poders secrets» de les qualitats sensibles.
+
En la [[escolàstica, escolasticisme|filosofia escolàstica]], les qualitats sensibles dels cossos que no es captaven directament pels sentits, i l'existència dels quals s'havia d'inferir a través de les altres qualitats manifestes. Aquestes es denominaven també ''sensibles propis'', mentre que aquelles eren els ''sensibles comuns''. [[Autor:Newton, Isaac|Newton]] anomena «ocultes» a les denominades propietats substancials intrínseques dels cossos o també a forces exteriors i diferents dels cossos en què es manifestaven; la gravetat, per exemple, com a causa o força que actua [[acció a distància|a distància]]. A totes elles es referia amb la famosa frase ''[[Hypotheses non fingo]]'', «no faig hipòtesis», sobre quin tipus d'[[entitat|entitat]] podien ser, limitant-se a mesurar-ne els efectes. [[Autor:Hume, David|Hume]], en la seva crítica a la causalitat, parla dels «poders secrets» de les qualitats sensibles.
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Història}}{{InfoWiki}}
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Història}}{{InfoWiki}}

Revisió de 11:10, 1 oct 2018

En la filosofia escolàstica, les qualitats sensibles dels cossos que no es captaven directament pels sentits, i l'existència dels quals s'havia d'inferir a través de les altres qualitats manifestes. Aquestes es denominaven també sensibles propis, mentre que aquelles eren els sensibles comuns. Newton anomena «ocultes» a les denominades propietats substancials intrínseques dels cossos o també a forces exteriors i diferents dels cossos en què es manifestaven; la gravetat, per exemple, com a causa o força que actua a distància. A totes elles es referia amb la famosa frase Hypotheses non fingo, «no faig hipòtesis», sobre quin tipus d'entitat podien ser, limitant-se a mesurar-ne els efectes. Hume, en la seva crítica a la causalitat, parla dels «poders secrets» de les qualitats sensibles.