Accions

Autor

Huldrych Zwingli

De Wikisofia

Zwinglio.gif

Avís: El títol a mostrar «Huldrych Zwingli» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Zwingli, Huldrych».

O Zuinglius, nom llatinitzat de Huldrych Zwingli, reformador religiós suís, nascut a Wildhaus, St. Gall. Va estudiar a Viena i Basilea, i després de ser ordenat sacerdot en 1506 i nomenat rector de Glarus, es va lliurar a la lectura i l'estudi de la Bíblia, d'escriptors clàssics i dels pares de l'Església, i va quedar profundament influït per diversos humanistes, especialment Erasme de Rotterdam i Pico della Mirandola. Nomenat rector en Zuric a partir de 1518, després d'una greu malaltia i assabentat de l'activitat reformadora de Luter, se separa de l'Església i emprèn també ell progressivament la reforma religiosa de la ciutat de Zuric; en això l'ajuda el consell de la ciutat, guanyat a la seva causa, que introdueix la reforma en 1523: ensenya que la salvació és només obra de la gràcia, i no de les obres del cristià, i que les Sagrades Escriptures són l'única norma de fe i moral; retira dels temples les imatges dels sants, suprimeix la missa, les processons, els sagraments (a excepció del baptisme i l'eucaristia) i instaura les lectures públiques de la Bíblia.

A diferència de Luter, Zwingli no separa la religió de la política, la qual cosa coincideix amb els interessos i objectius polítics de la Confederació Helvètica.

L'exposició sistemàtica de les seves doctrines es troba en la seva obra Commentarius de vera et falsa religione [Comentari sobre la veritable i la falsa religió] (1525). Va morir en la batalla de Kappel, en què la ciutat de Zuric va ser derrotada pels cantons catòlics.

El zuinglianisme es va fusionar amb el calvinisme, en 1549, després d'arribar a un acord doctrinal sobre l'eucaristia.