Accions

Autor

Xenòcrates de Calcedònia

De Wikisofia

Xenocrates.jpg

Filòsof grec platònic nascut a Calcedònia, encara que va desenvolupar la major part de la seva activitat a Atenes, ciutat en la qual va morir en el 314 aC. A la mort de Plató, i mentre la direcció de l'Acadèmia requeia en Espeusip, Xenòcrates se'n va anar juntament amb Aristòtil a Rosteixo, acompanyats també pels platònics Erast i Corisc. Posteriorment, va ser el successor d'Espeusip en la direcció de l'Acadèmia platònica, des de l'any 339/338 fins al 315/314 aC.

Es va situar en una posició intermèdia entre la defensada per Plató i per Espeusip, qui havia negat l'existència de les idees i havia reduït tothom intel·ligible platònic als ens matemàtics. Xenòcrates, en canvi, va intentar sistematitzar el pensament matematitzant de Plató, encara que va incorporar molts aspectes pitagòrics i místics al platonisme. Mentre Plató marcava una diferència entre les idees i els ens matemàtics, Xenòcrates va identificar aquests i aquelles, i els va divinitzar. Considerava a l'U i la Díada com els principis fundants dels quals procedeixen totes les coses, i va reduir les categories platòniques a l'oposició entre el que és per si mateix i el que és per un altre. Malgrat la seva inicial amistat amb Aristòtil, Xenòcrates va elaborar la seva filosofia en pugna amb ell i, alhora, Aristòtil ho va criticar obertament (Metafísica, 1028b). Es deu a Xenòcrates la divisió de la filosofia platònica en tres parts: dialèctica (lògica), física i ètica. Aquesta divisió de la filosofia va gaudir de gran predicamento durant el període hel·lenístic.

Va escriure obres de temes astronòmics i matemàtics, principalment, encara que solament ens han arribat uns pocs fragments.