Accions

Autor

Ernst Bloch

De Wikisofia

ErnstBloch2.jpg

Avís: El títol a mostrar «Ernst Bloch» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Bloch, Ernst».

(8 de juliol de 1885 a Ludwigshafen am Rhein, Renània-Palatinat - 4 d'agost de 1977 a Tubinga)

Filòsof i crític social alemany d'orientació marxista. Va néixer a Ludwigshafen am Rhein (Palatinat), sent el fill únic d'una família de jueus alemanys. A tretze anys va escriure el seu primer assaig filosòfic, L'univers vist per l'ateisme, en 1905 va estudiar a Munic amb Theodor Lipps i en 1908 es va doctorar amb una tesi sobre Rickert. Entre 1908 i 1911 va viure a Berlín, on es va relacionar amb el cercle de G. Simmel, que li va posar en contacte amb G. Lukács, amb qui va establir amistat. En 1912 se'n va anar a Heidelberg on va formar part del cercle d'intel·lectuals constituït entorn de Max Weber, al qual pertanyia també K. Jaspers. Poc després, a causa de les seves idees pacifistes, es va traslladar a Garmisch, on es va casar amb l'escultora Else von Stritzky, i va escriure L'esperit de la utopia (publicat en 1918). Simpatitzant del moviment espartaquista, dirigit per Rosa Luxemburg, va tornar a Berlín, però davant el fracàs de la revolució se'n va anar a Munic, on va escriure Thomas Münzer, teòleg de la revolució (1921). En aquesta obra posa a aquest sacerdot, dirigent d'una rebel·lió de camperols com a exemple d'esperit utòpic. En 1921 mor la seva esposa i marxa de nou a Berlín, on es publica una segona edició de L'esperit de la utopia, en la qual és més palesa la influència del marxisme, i en la qual s'allunya de la seva primera orientació kantiana per a abraçar un marxisme hegelianitzant. En aquesta obra apunta els temes fonamentals del seu pensament, que ell mateix va denominar «marxisme càlid»: la utopia, el marxisme, l'esperança. A Berlín es va relacionar amb Adorno, W. Benjamin, B. Brecht i Kurt Weill.

En 1933, amb l'arribada del nazisme, són cremats públicament els seus llibres, juntament amb els d'altres autors, Freud, Kafka, Brecht, Musil, per exemple, i comença un exili de setze anys que el porta primer a Suïssa (on escriu L'herència d'aquest temps, que és un estudi de la psicologia de masses del feixisme) i, posteriorment, als Estats Units, on escriu entre 1938 i 1947 la seva obra principal: El principi esperança (revisada en 1953 i 1959; editada a Alemanya oriental en 1954-55; el tercer volum censurat es va editar en 1959), en la qual fa de l'esperança la categoria fonamental de l'home, relacionant-la amb la utopia marxista, com la «utopia concreta» que millor permet la realització del que «encara no és». En aquesta obra es manifesta el seu marxisme hegelianitzant. Com Hegel, Bloch creu en una racionalitat inherent al real (tot el real és racional), però aquesta racionalitat no és, com en Hegel, una conciliació realitzada, sinó que està «per arribar», és un «encara no». Aquesta concepció es relaciona amb la inversió de la dialèctica hegeliana efectuada per Marx (veg. text), i situa la matèria en lloc de l'esperit hegelià. Però el materialisme de Bloch entén la matèria en sentit aristotèlic, com a pura potencialitat, oberta, contrària a l'esperit hegelià tancat en si mateix. Partint d'aquesta idea, Bloch traça en El principi esperança una fenomenologia dels estats utòpics de la consciència: estudi dels desitjos profunds, de les fantasies diürnes, dels somnis, dels mites col·lectius i de l'art, i va donar una especial rellevància a l'art d'avantguarda com a expressió de l'activitat creadora i utòpica enfront del donat en la realitat. Aquesta fenomenologia de l'utòpic culmina en una ontologia de l' encara no. Als Estats Units escriu també la seva important obra: Subjecte-Objecte: esclariments sobre Hegel (publicat posteriorment en 1962).

Al final de la segona guerra mundial, coherentment amb les seves conviccions marxistes, se'n va anar a Leipzig, en l'Alemanya oriental, on va ser professor a la universitat, i on va intentar realitzar la utopia marxista. Però aviat va xocar amb una realitat repressiva contrària a tot ideal veritablement emancipatòri. Aquesta contradicció es va manifestar arran de la brutal repressió de l'aixecament popular hongarès de 1956. Les autoritats governamentals prosoviètiques li van prohibir l'ensenyament, ja que Bloch es va manifestar horroritzat per la repressió davant aquest aixecament. Molts dels seus amics i deixebles (com Wolfgang Harich) van ser empresonats per a oposar-se a la dictadura soviètica. Malgrat la precarietat de la seva situació, va seguir escrivint uns Assaigs literaris i un Curs d'història de la filosofia. En 1961, quan es va edificar el mur de Berlín, va demanar asil a Alemanya occidental i es va establir en Tubinga, en la universitat del qual va ensenyar fins a la seva mort, esdevinguda el 4 d'agost de 1977, a 92 anys. En 1967 va rebre el Premi de la Pau dels llibreters alemanys. Durant el període de Tubinga va escriure El problema del materialisme, 1972; Assaigs filosòfics, 1969; Mesures polítiques, 1970; L'ateisme en el cristianisme (1968), una de les seves obres més influents («Només un ateu pot ser un bon cristià; només un cristià pot ser un bon ateu»), i Experimentum mundi, 1975, important obra en la qual fa una reelaboració de les categories filosòfiques. El seu pensament s'inscriu en la tradició de les interpretacions hegelianitzants i humanitzants del marxisme.