Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Transcendental»

De Wikisofia

m (bot: - per qui transcendental + per a qui transcendental)
Línia 6: Línia 6:
 
[[Image:kant10b.gif|thumb]]L'ús més conegut del terme es deu a
 
[[Image:kant10b.gif|thumb]]L'ús més conegut del terme es deu a
  
[[Autor:Kant, Immanuel|Kant]], per a qui transcendental és tota ''condició de possibilitat'' que sigui necessària, universal i ''a priori'', i per aquesta raó oposada a [[empíric|empíric]]. Així, anomena transcendental al ''coneixement'' quan s'ocupa, no dels objectes coneguts, sinó de les condicions que en el subjecte fan possible el coneixement d'objectes; és, doncs, tota condició de possibilitat del coneixement abans i més enllà de tot coneixement actual ([[Recurs:cita Kant 30|veg. citació]]).
+
[[Autor:Kant, Immanuel|Kant]], per a qui transcendental és tota ''condició de possibilitat'' que sigui necessària, universal i ''a priori'', i per aquesta raó oposada a [[empíric|empíric]]. Així, anomena transcendental al ''coneixement'' en tant que s'ocupa, no dels objectes coneguts, sinó de les condicions que en el subjecte fan possible el coneixement d'objectes; és, doncs, tota condició de possibilitat del coneixement abans i més enllà de tot coneixement actual ([[Recurs:cita Kant 30|veg. citació]]).
  
 
{{Etiqueta
 
{{Etiqueta

Revisió del 16:24, 22 maig 2018

 (del llatí trans i scandere o de transcendere, sobrepassar, superar)

En sentit etimològic, allò que està per sobre del món sensible; el que supera el límit del sensible. Entre els escolàstics, els transcendentals són aquells conceptes que, més enllà de les categories, s'apliquen a tot: veritat, bondat, unitat i bellesa.

Kant10b.gif

L'ús més conegut del terme es deu a

Kant, per a qui transcendental és tota condició de possibilitat que sigui necessària, universal i a priori, i per aquesta raó oposada a empíric. Així, anomena transcendental al coneixement en tant que s'ocupa, no dels objectes coneguts, sinó de les condicions que en el subjecte fan possible el coneixement d'objectes; és, doncs, tota condició de possibilitat del coneixement abans i més enllà de tot coneixement actual (veg. citació).