Accions

Recurs

Hobbes: una cosa que pensa ha de ser corpòria

De Wikisofia

una cosa que pensa ha de ser corpòria

Molt cert és que el coneixement de la proposició jo existeixo depèn del de jo penso, segons ens ha ensenyat molt bé. Però d'on ens ve el coneixement de la proposició jo penso? No d'una altra part, sens dubte, sinó de no poder concebre nosaltres cap acte sense el seu subjecte: com el pensament sense una cosa que pensi, el saber sense una cosa que sàpiga, el passejar sense alguna cosa que es passegi.

I d'aquí sembla seguir-se que una cosa pensant és alguna cosa corpòria; perquè sembla que els subjectes de qualsevol acció només poden entendre's considerant-los com a corporis o materials; i això ho ha mostrat ell mateix, una mica més endavant, amb l'exemple de la cera, la qual, àdhuc canviant tots els seus actes –com el color, la duresa, la figura i altra– continua sent concebuda com la mateixa cosa, és a dir, la mateixa matèria subjecta a tots aquests canvis. [...]

Per tant, ja que el coneixement de la proposició jo existeixo depèn del coneixement de la proposició jo penso, i el d'aquesta última, que no podem separar el pensament d'una matèria que pensi, sembla que ha d'inferir-se que una cosa que pensa és més aviat material que immaterial.

Terceras Objeciones, II, en R. Descartes, Meditaciones metafísicas, con objeciones y respuestas (Alfaguara, Madrid 1977, p. 141).

Original en castellà

una cosa que piensa ha de ser corpórea

Muy cierto es que el conocimiento de la proposición yo existo depende del de yo pienso, según nos ha enseñado muy bien. Pero ¿de dónde nos viene el conocimiento de la proposición yo pienso? No de otra parte, sin duda, sino de no poder concebir nosotros ningún acto sin su sujeto: como el pensamiento sin una cosa que piense, el saber sin una cosa que sepa, el pasear sin algo que se pasee.

Y de ahí parece seguirse que una cosa pensante es algo corpóreo; pues parece que los sujetos de cualquier acción sólo pueden entenderse considerándolos como corpóreos o materiales; y esto lo ha mostrado él mismo, un poco más adelante, con el ejemplo de la cera, la cual, aun cambiando todos sus actos –como el color, la dureza, la figura y demás– sigue siendo concebida como la misma cosa, es decir, la misma materia sujeta a todos esos cambios. [...]

Por lo tanto, puesto que el conocimiento de la proposición yo existo depende del conocimiento de la proposición yo pienso, y el de esta última, de que no podemos separar el pensamiento de una materia que piense, parece que debe inferirse que una cosa que piensa es más bien material que inmaterial.