Accions

Recurs

Dancy, Jonathan: realismes

De Wikisofia

El realisme directe manté que en la percepció sensorial captem d'una manera directa l'existència i naturalesa del món físic circumdant. Tots els realistes directes estan d'acord en aquest aspecte de les coses: el seu caràcter d'objectes directes. Es diferencien, no obstant això, en el grau de realisme que estan disposats a defensar. El realista, en el sentit present, sosté que els objectes físics poden existir i retenir almenys algunes de les propietats que percebem que tenen, fins i tot quan no els percebem. L'expressió crucial és «almenys algunes», i la qüestió és exactament quins. Hem de distingir dos tipus de realisme directe, l'ingenu i el científic; no obstant això, per la pròpia naturalesa del problema, haurà d'haver-hi moltes possibles posicions intermèdies.

El realista directe ingenu sosté que els objectes no percebuts poden retenir propietats de tots els tipus que percebem que tenen. Amb això vol dir que un objecte no percebut encara pot tenir no només forma i grandària, sinó també la calor i el fred, el color, el sabor i l'olor, l'aspror i la suavitat, l'ésser silenciós o el fer soroll. La ingenuïtat d'aquesta posició radica en la paraula «totes». La posició es converteix en una mica menys ingenu en la mesura en què «totes» es converteix en «gairebé totes», després en «la majoria», i així successivament; però ens és més fàcil considerar-la en la seva forma més extrema i descarnada.

El realisme directe científic s'oposa a la forma ingènua de realisme directe. Aquesta versió científica creu que la ciència ha demostrat que els objecte físics no retenen, quan no són percebuts, totes les propietats que semblen tenir quan els percebem. L'existència d'algunes d'aquestes propietats depèn d'un perceptor. Així, el color, el sabor, el so, l'olor, la calor i l'aspror no són propietats independents de l'objecte que puguin conservar-se quan ningú el percep. L'objecte només les té en relació amb un perceptor. El realista directe científic accepta el caràcter directe de la nostra percepció del món, però restringeix el seu realisme a un grup especial de propietats.

Aquesta distinció és un parent proper de la distinció de Locke entre qualitats primàries i secundàries. Locke va mantenir que les qualitats primàries de forma, grandària, textura molecular i moviment tenen un status diferent del de les qualitats secundàries com el color, la calor, l'olor, el sabor, etc. (podríem denominar a aquestes propietats «sensorials»). D'acord amb Locke, un objecte que percebem com acolorit no reté, quan no el percebem, cap propietat d'aquest tipus tal com se'ns dóna en la percepció. Per descomptat, hi ha un sentit en el qual es pot dir que encara té color, atès que les propietats primàries continuen estant presents de tal manera que apareixerà com acolorit a un perceptor, en les circumstàncies apropiades. Un objecte reté la «base de qualitats primàries» per a les qualitats secundàries que sembla tenir. Però el color-tal-com-el-veiem, la calor-tal-com-la-sentim o el sabor-tal-com-l'assaborim no són propietats de les quals pugui dir-se que l'objecte les conserva quan ningú el percep, i, per aquesta raó, no podem suposar que són propietats independents de l'objecte quan si el percebem. El color-tal-com-el-veiem és més una propietat de la nostra manera d'aprehendre el món que una propietat del món mateix.

Introducción a la epistemología contemporánea, Tecnos, Madrid 1991, p. 171-173.

Original en castellà

El realismo directo mantiene que en la percepción sensorial captamos de un modo directo la existencia y naturaleza del mundo físico circundante. Todos los realistas directos están de acuerdo en este aspecto de las cosas: su carácter de objetos directos. Se diferencian, sin embargo, en el grado de realismo que están dispuestos a defender. El realista, en el sentido presente, sostiene que los objetos físicos pueden existir y retener al menos algunas de las propiedades que percibimos que tienen, incluso cuando no los percibimos. La expresión crucial es «al menos algunas», y la cuestión es exactamente cuáles. Debemos distinguir dos tipos de realismo directo, el ingenuo y el científico; sin embargo, por la propia naturaleza del problema, deberá haber muchas posibles posiciones intermedias.

El realista directo ingenuo sostiene que los objetos no percibidos pueden retener propiedades de todos los tipos que percibimos que tienen. Con esto quiere decir que un objeto no percibido todavía puede tener no sólo forma y tamaño, sino también el calor y el frío, el color, el sabor y el olor, la aspereza y la suavidad, el ser silencioso o el hacer ruido. La ingenuidad de esta posición radica en la palabra «todas». La posición se convierte en algo menos ingenuo en la medida en que «todas» se convierte en «casi todas», luego en «la mayoría», y así sucesivamente; pero nos es más fácil considerarla en su forma más extrema y descarnada.

El realismo directo científico se opone a la forma ingenua de realismo directo. Esta versión científica cree que la ciencia ha demostrado que los objeto físicos no retienen, cuando no son percibidos, todas las propiedades que parecen tener cuando los percibimos. La existencia de algunas de esas propiedades depende de un perceptor. Así, el color, el sabor, el sonido, el olor, el calor y la aspereza no son propiedades independientes del objeto que puedan conservarse cuando nadie lo percibe. El objeto sólo las tiene con relación a un perceptor. El realista directo científico acepta el carácter directo de nuestra percepción del mundo, pero restringe su realismo a un grupo especial de propiedades.

Esta distinción es un pariente cercano de la distinción de Locke entre cualidades primarias y secundarias. Locke mantuvo que las cualidades primarias de forma, tamaño, textura molecular y movimiento tienen un status diferente del de las cualidades secundarias como el color, el calor, el olor, el sabor, etc. (podríamos denominar a estas propiedades «sensoriales»). De acuerdo con Locke, un objeto que percibimos como coloreado no retiene, cuando no lo percibimos, ninguna propiedad de ese tipo tal y como se nos da en la percepción. Por supuesto, hay un sentido en el que se puede decir que todavía tiene color, dado que las propiedades primarias continúan estando presentes de tal manera que aparecerá como coloreado a un perceptor, en las circunstancias apropiadas. Un objeto retiene la «base de cualidades primarias» para las cualidades secundarias que parece tener. Pero el color-tal-como-lo-vemos, el calor-tal-cual-lo-sentimos o el sabor-tal-como-lo-saboreamos no son propiedades de las que pueda decirse que el objeto las conserva cuando nadie lo percibe, y, por esa razón, no podemos suponer que son propiedades independientes del objeto cuando sí lo percibimos. El color-tal-como-lo-vemos es más una propiedad de nuestra manera de aprehender el mundo que una propiedad del mundo mismo.