Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Trivium i Quadrivium»

De Wikisofia

(Es crea la pàgina amb «{{ConcepteWiki}} Expressió medieval que significa, la primera, «tres vies» i la segona, «quatre vies», i que s'aplica, respectivament al primer i segon cicle d...».)
 
 
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
  
Expressió medieval que significa, la primera, «tres vies» i la segona, «quatre vies», i que s'aplica, respectivament al primer i segon cicle de les set [[arts liberals|arts liberals]], que sorgeixen a partir del s. VI, quan desapareixen les antigues escoles clàssiques. Les matèries del'' trivium'', també anomenades ''arts sermocinales'', comprenen coneixements de gramàtica, retòrica i dialèctica, i representen l'aprenentatge de la llengua llatina, i el ''quadrivium'' (abans, ''quadruvium''), també anomenat ''arts reals'', comprèn coneixements d'aritmètica, geometria, astronomia i música; eren en conjunt els rudiments de les ciències que els aspirants a formar part del clergat havien de conèixer. La seva primera sistematització es deu a les ''Institucions'', obra de caràcter enciclopèdic, de l'abat [[Autor:Cassiodor|Cassiodor]], deixeble de [[Autor:Boeci|Boeci]].
+
Expressió medieval que significa, la primera, «tres vies» i la segona, «quatre vies», i que s'aplica, respectivament al primer i segon cicle de les set [[arts liberals|arts liberals]], que sorgeixen a partir del s. VI, quan desapareixen les antigues escoles clàssiques. Les matèries del'' trivium'', també anomenades ''arts sermocinals'', comprenen coneixements de gramàtica, retòrica i dialèctica, i representen l'aprenentatge de la llengua llatina, i el ''quadrivium'' (abans, ''quadruvium''), també anomenat ''arts reals'', comprèn coneixements d'aritmètica, geometria, astronomia i música; eren en conjunt els rudiments de les ciències que els aspirants a formar part del clergat havien de conèixer. La seva primera sistematització es deu a les ''Institucions'', obra de caràcter enciclopèdic, de l'abat [[Autor:Cassiodor|Cassiodor]], deixeble de [[Autor:Boeci|Boeci]].
 +
 
 +
Vegeu [[trivial]].
 +
 
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Filosofia general}}{{Etiqueta|Etiqueta=Història}}{{InfoWiki}}
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Filosofia general}}{{Etiqueta|Etiqueta=Història}}{{InfoWiki}}

Revisió de 17:57, 27 nov 2018


Expressió medieval que significa, la primera, «tres vies» i la segona, «quatre vies», i que s'aplica, respectivament al primer i segon cicle de les set arts liberals, que sorgeixen a partir del s. VI, quan desapareixen les antigues escoles clàssiques. Les matèries del trivium, també anomenades arts sermocinals, comprenen coneixements de gramàtica, retòrica i dialèctica, i representen l'aprenentatge de la llengua llatina, i el quadrivium (abans, quadruvium), també anomenat arts reals, comprèn coneixements d'aritmètica, geometria, astronomia i música; eren en conjunt els rudiments de les ciències que els aspirants a formar part del clergat havien de conèixer. La seva primera sistematització es deu a les Institucions, obra de caràcter enciclopèdic, de l'abat Cassiodor, deixeble de Boeci.

Vegeu trivial.