Accions

Recurs

Diferència entre revisions de la pàgina «Thuillier: l'explicació científica»

De Wikisofia

(adding es)
(modificant original)
Línia 1: Línia 1:
{{TextOriginal|es}}
+
{{PendentRev}}{{RecursWiki
Sea un fenómeno por explicar. Llamaremos ''explanandum'' a su descripción. El trabajo científico de explicación consiste en asociarlo a un ''explanans'', es decir, a un conjunto de enunciados que comprenden, por un lado, la descripción de las condiciones antecedentes y, por el otro, las leyes generales. Una deducción lógica hecha según reglas definidas permite derivar el ''explanandum ''del ''explanans''. Dada la descripción de las condiciones de experiencia y dadas las leyes de la mecánica, se podrá prever, por deducción en el sentido indicado, el comportamiento del sólido; y esta predicción deberá confrontarse con el resultado efectivamente obtenido a fin de cerciorarnos del valor del ''explanans''.
 
 
 
Explicar un fenómeno dado de dilatación es, pues, suministrar un ''explanans'' que señale:
 
 
 
:las condiciones antecedentes, a saber: una barra de hierro, con una determinada longitud a la temperatura t, ha sido calentada hasta la temperatura t';
 
 
 
 
 
:una ley que enuncie que la longitud varía en función de la temperatura y que determina el coeficiente característico del hierro.
 
 
 
 
 
De todo esto, se deriva que la barra de hierro en cuestión se dilata en una longitud determinada. Esto es precisamente lo que se precisaba explicar (''explanandum''). El trabajo de la ciencia no consiste sino en descubrir las leyes que explican, mientras puedan verificarse, cada fenómeno.
 
{{TextOriginalSeparador|dev}}
 
{{RecursWiki
 
 
|Tipus=Extractes d'obres
 
|Tipus=Extractes d'obres
 
}}
 
}}

Revisió del 00:25, 25 maig 2017

Sigui un fenomen per explicar. Cridarem explanandum a la seva descripció. El treball científic d'explicació consisteix a associar-ho a un explanans, és a dir, a un conjunt d'enunciats que comprenen, d'una banda, la descripció de les condicions antecedents i, per l'altre, les lleis generals. Una deducció lògica feta segons regles definides permet derivar el explanandum del explanans. Donada la descripció de les condicions d'experiència i donades les lleis de la mecànica, es podrà preveure, per deducció en el sentit indicat, el comportament del sòlid; i aquesta predicció haurà de confrontar-se amb el resultat efectivament obtingut a fi de cerciorar-nos del valor del explanans.

Explicar un fenomen donat de dilatació és, doncs, subministrar un explanans que assenyali:

les condicions antecedents, a saber: una barra de ferro, amb una determinada longitud a la temperatura t, ha estat escalfada fins a la temperatura t';


una llei que enuncii que la longitud varia en funció de la temperatura i que determina el coeficient característic del ferro.


De tot això, es deriva que la barra de ferro en qüestió es dilata en una longitud determinada. Això és precisament el que es precisava explicar (explanandum). El treball de la ciència no consisteix sinó a descobrir les lleis que expliquen, mentre puguin verificar-se, cada fenomen.

Jeux et Enjeux de la Science, R. Laffont, París 1972, p. 73-74.