Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Pares de l'Església»

De Wikisofia

(Es crea la pàgina amb «{{ConcepteWiki}} Expressió genèrica que es refereix, pròpiament,al conjunt d'autors que configuren la filosofia patrística, que poden di...».)
 
m (Text de reemplaçament - "Antioquía" a "Antioquia")
 
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
Expressió genèrica que es refereix, pròpiament,al conjunt d'autors que configuren la [[filosofia patrística|filosofia patrística]], que poden distingir-se en pares ''apostòlics'', pares ''apologistes'', pares ''grecs'' i pares ''llatins''. Es consideren pares apostòlics a aquells autors que pertanyen a l'època apostòlica i que, per tant, van estar en contacte immediat amb els apòstols. Els escrits que se'ls atribueix són de caràcter eminentment religiós i en la seva temàtica i estil recorden els escrits del [[Testament, Antic i Nou|Nou Testament]]. Els pares [[apologistes|apologistes]] són els autors d'escrits en què, durant el s. II, es manifesta un enfrontament amb la cultura pagana. La temàtica és de defensa i justificació davant els atacs a la religió cristiana, i de crítica a tota [[religió, filosofia de la|religió]] i moral [[politeisme|politeistes]]; el [[cristianisme|cristianisme]] s'identifica amb els millors aspectes de les doctrines paganes, fent-los seus, incorpora nocions i terminologia (com la de [[logos|''logos'']]) expressives per al cristianisme i pren contacte amb la filosofia [[estoïcisme|estoica]] i el [[platonisme|platonisme]] mitjà, i tendeix finalment a substituir la filosofia com a forma de vida pel cristianisme com a nova forma de vida que la supera. Finalment, els pares de l'Església, pròpiament dits, són autors cristians, generalment erudits insignes, que segueixen ja les línies d'escoles teològiques que es constitueixen a partir de la incorporació del [[neoplatonisme|neoplatonisme]]. Aquestes escoles es localitzen, en un primer moment, a Alexandria i Antioquía, per als pares de l'Església d'Orient, i després al món romà: Àfrica del nord, Itàlia, França i Espanya, per als pares llatins.
+
Expressió genèrica que es refereix, pròpiament,al conjunt d'autors que configuren la [[filosofia patrística|filosofia patrística]], que poden distingir-se en pares ''apostòlics'', pares ''apologistes'', pares ''grecs'' i pares ''llatins''. Es consideren pares apostòlics a aquells autors que pertanyen a l'època apostòlica i que, per tant, van estar en contacte immediat amb els apòstols. Els escrits que se'ls atribueix són de caràcter eminentment religiós i en la seva temàtica i estil recorden els escrits del [[Testament, Antic i Nou|Nou Testament]]. Els pares [[apologistes|apologistes]] són els autors d'escrits en què, durant el s. II, es manifesta un enfrontament amb la cultura pagana. La temàtica és de defensa i justificació davant els atacs a la religió cristiana, i de crítica a tota [[religió, filosofia de la|religió]] i moral [[politeisme|politeistes]]; el [[cristianisme|cristianisme]] s'identifica amb els millors aspectes de les doctrines paganes, fent-los seus, incorpora nocions i terminologia (com la de [[logos|''logos'']]) expressives per al cristianisme i pren contacte amb la filosofia [[estoïcisme|estoica]] i el [[platonisme|platonisme]] mitjà, i tendeix finalment a substituir la filosofia com a forma de vida pel cristianisme com a nova forma de vida que la supera. Finalment, els pares de l'Església, pròpiament dits, són autors cristians, generalment erudits insignes, que segueixen ja les línies d'escoles teològiques que es constitueixen a partir de la incorporació del [[neoplatonisme|neoplatonisme]]. Aquestes escoles es localitzen, en un primer moment, a Alexandria i Antioquia, per als pares de l'Església d'Orient, i després al món romà: Àfrica del nord, Itàlia, França i Espanya, per als pares llatins.
  
 
{{Esdeveniment
 
{{Esdeveniment

Revisió de 17:30, 3 maig 2015

Expressió genèrica que es refereix, pròpiament,al conjunt d'autors que configuren la filosofia patrística, que poden distingir-se en pares apostòlics, pares apologistes, pares grecs i pares llatins. Es consideren pares apostòlics a aquells autors que pertanyen a l'època apostòlica i que, per tant, van estar en contacte immediat amb els apòstols. Els escrits que se'ls atribueix són de caràcter eminentment religiós i en la seva temàtica i estil recorden els escrits del Nou Testament. Els pares apologistes són els autors d'escrits en què, durant el s. II, es manifesta un enfrontament amb la cultura pagana. La temàtica és de defensa i justificació davant els atacs a la religió cristiana, i de crítica a tota religió i moral politeistes; el cristianisme s'identifica amb els millors aspectes de les doctrines paganes, fent-los seus, incorpora nocions i terminologia (com la de logos) expressives per al cristianisme i pren contacte amb la filosofia estoica i el platonisme mitjà, i tendeix finalment a substituir la filosofia com a forma de vida pel cristianisme com a nova forma de vida que la supera. Finalment, els pares de l'Església, pròpiament dits, són autors cristians, generalment erudits insignes, que segueixen ja les línies d'escoles teològiques que es constitueixen a partir de la incorporació del neoplatonisme. Aquestes escoles es localitzen, en un primer moment, a Alexandria i Antioquia, per als pares de l'Església d'Orient, i després al món romà: Àfrica del nord, Itàlia, França i Espanya, per als pares llatins.