Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Fal·làcia del jugador»

De Wikisofia

m (bot: - amb que s'ha + amb què s'ha)
m (bot: - 2) ja + 2), ja)
 
(Hi ha 2 revisions intermèdies del mateix usuari que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
[[fal·làcia|Fal·làcia]] referent al [[probabilitat, càlcul de la|càlcul de probabilitats]], també coneguda amb el nom de «fal·làcia de Muntanya Carlo», que es comet quan algú calcula la [[probabilitat|probabilitat]] d'un esdeveniment determinat a partir de la freqüència amb què s'ha donat. Argumenta de la següent manera; 1) ja que fins ara el color dels nombres ha estat «vermell», també ho ha de ser el nombre següent; o bé, 2) ja que fins ara els nombres han estat «parells», el següent nombre té moltes probabilitats de ser «imparell». El raonament és enganyós, ja que, en el joc, els successos són independents i es regeixen per la mateixa llei de probabilitats. No es comet aquesta fal·làcia quan es tracta d'un sistema de probabilitats en què els successos no són independents; per exemple, quan es prediu, per a un lloc determinat, el clima assolellat d'un cap de setmana després d'uns dies de bon temps, o que un equip que va primer en la Lliga de futbol va a guanyar també diumenge que ve en un camp relativament fàcil.
+
[[fal·làcia|Fal·làcia]] referent al [[probabilitat, càlcul de la|càlcul de probabilitats]], també coneguda amb el nom de «fal·làcia de Muntanya Carlo», que es comet quan algú calcula la [[probabilitat|probabilitat]] d'un esdeveniment determinat a partir de la freqüència amb què s'ha donat. Argumenta de la següent manera; 1), ja que fins ara el color dels nombres ha estat «vermell», també ho ha de ser el nombre següent; o bé, 2), ja que fins ara els nombres han estat «parells», el següent nombre té moltes probabilitats de ser «imparell». El raonament és enganyós, ja que, en el joc, els successos són independents i es regeixen per la mateixa llei de probabilitats. No es comet aquesta fal·làcia quan es tracta d'un sistema de probabilitats en què els successos no són independents; per exemple, quan es prediu, per a un lloc determinat, el clima assolellat d'un cap de setmana després d'uns dies de bon temps, o que un equip que va primer en la Lliga de futbol guanyarà també diumenge que ve en un camp relativament fàcil.
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Lògica}}{{InfoWiki}}
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Lògica}}{{InfoWiki}}

Revisió de 17:29, 29 ago 2017

Fal·làcia referent al càlcul de probabilitats, també coneguda amb el nom de «fal·làcia de Muntanya Carlo», que es comet quan algú calcula la probabilitat d'un esdeveniment determinat a partir de la freqüència amb què s'ha donat. Argumenta de la següent manera; 1), ja que fins ara el color dels nombres ha estat «vermell», també ho ha de ser el nombre següent; o bé, 2), ja que fins ara els nombres han estat «parells», el següent nombre té moltes probabilitats de ser «imparell». El raonament és enganyós, ja que, en el joc, els successos són independents i es regeixen per la mateixa llei de probabilitats. No es comet aquesta fal·làcia quan es tracta d'un sistema de probabilitats en què els successos no són independents; per exemple, quan es prediu, per a un lloc determinat, el clima assolellat d'un cap de setmana després d'uns dies de bon temps, o que un equip que va primer en la Lliga de futbol guanyarà també diumenge que ve en un camp relativament fàcil.