Accions

Autor

Diferència entre revisions de la pàgina «Eddington, Arthur Stanley»

De Wikisofia

(Es crea la pàgina amb «{{AutorWiki}} {{Autor |Nom=Arthur Stanley |Cognom=Eddington }} Físic i astrònom anglès, nascut a Kendal, Westmorland. Va ser professor de física en Cambridge,...».)
 
m (Text de reemplaçament - "temps, fletxa de el" a "temps, fletxa del")
Línia 4: Línia 4:
 
|Cognom=Eddington
 
|Cognom=Eddington
 
}}
 
}}
Físic i astrònom anglès, nascut a Kendal, Westmorland. Va ser professor de física en Cambridge, i va tenir la sort, que ell qualifica de major esdeveniment de la seva vida, d'encapçalar una de les dues expedicions angleses que van tenir l'oportunitat de comprovar experimentalment, en ocasió de l'eclipsi de sol del 29 de maig de 1919, visible a Amèrica del Sud i a Àfrica, la predicció de la teoria de la relativitat general d'[[Autor:Einstein, Albert|Einstein]] sobre la curvatura de la llum dels estels en la proximitat d'una font lluminosa. (Einstein va predir una desviació dels rajos d'1,74, i l'observació va comprovar una desviació mitjana d'1,8). En filosofia de la ciència és el principal [[convencionalisme|convencionalista]] anglès i sosté que la física s'ocupa d'estructures, i no de substàncies últimes (a la qual cosa anomena «estructuralisme»), i que la classificació dels fenòmens de la naturalesa depèn del model de lleis que la ment humana decideix imposar-li (al que ell dóna el nom de «subjectivisme selectiu»); afirmació aquesta última que signaria el mateix [[Autor:Kant, Immanuel|Kant]]. En els seus estudis de cosmologia va descriure per vegada primera l'anomenada [[temps, fletxa de el|«fletxa del temps»]].
+
Físic i astrònom anglès, nascut a Kendal, Westmorland. Va ser professor de física en Cambridge, i va tenir la sort, que ell qualifica de major esdeveniment de la seva vida, d'encapçalar una de les dues expedicions angleses que van tenir l'oportunitat de comprovar experimentalment, en ocasió de l'eclipsi de sol del 29 de maig de 1919, visible a Amèrica del Sud i a Àfrica, la predicció de la teoria de la relativitat general d'[[Autor:Einstein, Albert|Einstein]] sobre la curvatura de la llum dels estels en la proximitat d'una font lluminosa. (Einstein va predir una desviació dels rajos d'1,74, i l'observació va comprovar una desviació mitjana d'1,8). En filosofia de la ciència és el principal [[convencionalisme|convencionalista]] anglès i sosté que la física s'ocupa d'estructures, i no de substàncies últimes (a la qual cosa anomena «estructuralisme»), i que la classificació dels fenòmens de la naturalesa depèn del model de lleis que la ment humana decideix imposar-li (al que ell dóna el nom de «subjectivisme selectiu»); afirmació aquesta última que signaria el mateix [[Autor:Kant, Immanuel|Kant]]. En els seus estudis de cosmologia va descriure per vegada primera l'anomenada [[temps, fletxa del|«fletxa del temps»]].
  
 
Va escriure, entre altres obres, ''La naturalesa del món físic'' (1928).
 
Va escriure, entre altres obres, ''La naturalesa del món físic'' (1928).

Revisió del 15:20, 12 abr 2015

Eddingt1.gif

Avís: El títol a mostrar «Arthur Stanley Eddington» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Eddington, Arthur Stanley».

Físic i astrònom anglès, nascut a Kendal, Westmorland. Va ser professor de física en Cambridge, i va tenir la sort, que ell qualifica de major esdeveniment de la seva vida, d'encapçalar una de les dues expedicions angleses que van tenir l'oportunitat de comprovar experimentalment, en ocasió de l'eclipsi de sol del 29 de maig de 1919, visible a Amèrica del Sud i a Àfrica, la predicció de la teoria de la relativitat general d'Einstein sobre la curvatura de la llum dels estels en la proximitat d'una font lluminosa. (Einstein va predir una desviació dels rajos d'1,74, i l'observació va comprovar una desviació mitjana d'1,8). En filosofia de la ciència és el principal convencionalista anglès i sosté que la física s'ocupa d'estructures, i no de substàncies últimes (a la qual cosa anomena «estructuralisme»), i que la classificació dels fenòmens de la naturalesa depèn del model de lleis que la ment humana decideix imposar-li (al que ell dóna el nom de «subjectivisme selectiu»); afirmació aquesta última que signaria el mateix Kant. En els seus estudis de cosmologia va descriure per vegada primera l'anomenada «fletxa del temps».

Va escriure, entre altres obres, La naturalesa del món físic (1928).