Accions

Acadèmia nova

De Wikisofia

La revisió el 22:32, 17 maig 2018 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - dem.gif]]</center> Veure Acadèmia + dem.gif</center> Vegeu [[Acadèmia)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

Tercer període de l'Acadèmia platònica, fundat per Carnèades cap a l'any 162 aC, que matisa l'escepticisme pirrònic que havia marcat l'anomenada Acadèmia mitjana fundada per Arcesilau cap a l'any 268 aC. Entre els seus membres va destacar Antíoc d'Ascaló, discipulo de Filó de Larisa i al seu torn mestre de Ciceró. Antíoc va ser escolarca de l'Acadèmia nova i és considerat fundador de l'anomenada Cinquena Acadèmia, o fase ulterior de l'Acadèmia nova. Va rebutjar el probabilisme que s'havia desenvolupat a l'escola i va defensar que fins i tot per a sostenir una probabilitat ha de partir-se d'una certesa absoluta. Amb aquest intent de superació de l'escepticisme va voler revitalitzar la doctrina de Plató, encara que va estar molt influenciat per l'estoïcisme.

L'última època d'aquesta escola va conduir a l'acceptació de tesi eclèctiques, que van influir en l'anomenat platonisme mitjà.

En l'actualitat no es distingeix entre l'Acadèmia mitjana i la nova, sinó que solament s'accepta l'existència d'un primer període, el de l'Acadèmia fundada per Plató, i un segon període anomenat, indistintament, Acadèmia mitjana o nova.

Academ.gif

Vegeu Acadèmia mitjana.