Accions

Recurs

Galileo Galilei: sobre els sistemes màxims

De Wikisofia

A aquest efecte, he pres en el discurs la posició copernicana, procedint en pura hipòtesi matemàtica, i intentant per qualsevol camí enginyós presentar-la com a superior, no a aquesta altra que parla del repòs absolut de la Terra, sinó com qui es defensa d'alguns que, de professió peripatètics, tenen d'això només el nom, acontentant-se, sense pesar, amb adorar les ombres i no filosofant segons el seu propi criteri, sinó amb la sola recitació de quatre principis mal apresos.

Tres seran els temes principals que es tractaran. Primerament, intentaré demostrar que totes les experiències que es puguin fer a la Terra resulten mitjans insuficients per a concloure la seva mobilitat, però que indiferentment poden adaptar-se amb igual dret a la Terra mòbil com a la Terra en repòs; i espero que en aquest apartat es revelaran moltes observacions desconegudes en l'Antiguitat. En segon lloc, s'examinaran els fenòmens celestes, reforçant la hipòtesi copernicana, com si hagués de resultar absolutament victoriosa, afegint noves especulacions que serveixin per a facilitat de l'astronomia i no com a necessitat de la naturalesa. En tercer lloc, proposaré una fantasia enginyosa. Vaig dir fa molts anys, que el desconegut problema del flux del mar, podria rebre alguna llum, admès el moviment terrestre. Aquesta teoria meva, en córrer de boca en boca, va trobar pares caritatius que la van adoptar com a fruit del seu propi enginy. Ara, perquè no torni a sorgir algun estranger que, fortificant-se amb les nostres pròpies armes, ens tiri en cara el nostre poc judici en un assumpte tan important, he decidit exposar aquella probabilitat que la faria raonable, en el cas que la Terra es mogués. Crec que amb aquestes consideracions, el món coneixerà que si altres nacions han navegat més, nosaltres no hem raonat menys, i que afirmar el repòs de la Terra, o acceptar el contrari, només per un capritx matemàtic, no neix de no tenir coneixement de quant uns altres hagin pensat, sinó, i encara que no fora per una altra cosa, d'aquestes raons que la pietat, la religió, el coneixement de la divina omnipotència i la consciència de la debilitat de l'enginy humà, ens imposen.

Diálogo sobre los sistemas máximos, Al discreto lector (4 vols., Aguilar, Madrid 1980, vol. 1, p. 34-35).

Original en castellà

Con este fin, he tomado en el discurso la posición copernicana, procediendo en pura hipótesis matemática, e intentando por cualquier camino ingenioso presentarla como superior, no a esa otra que habla del reposo absoluto de la Tierra, sino como quien se defiende de algunos que, de profesión peripatéticos, tienen de ello sólo el nombre, contentándose, sin pesar, con adorar las sombras y no filosofando según su propio criterio, sino con la sola recitación de cuatro principios mal aprendidos.

Tres serán los temas principales que se van a tratar. Primeramente, intentaré demostrar que todas las experiencias que se puedan hacer en la Tierra resultan medios insuficientes para concluir su movilidad, pero que indiferentemente pueden adaptarse con igual derecho a la Tierra móvil como a la Tierra en reposo; y espero que en este apartado se revelarán muchas observaciones desconocidas en la Antigüedad. En segundo lugar, se examinarán los fenómenos celestes, reforzando la hipótesis copernicana, como si debiese resultar absolutamente victoriosa, añadiendo nuevas especulaciones que sirvan para facilidad de la astronomía y no como necesidad de la naturaleza. En tercer lugar, propondré una fantasía ingeniosa. Dije hace muchos años, que el desconocido problema del flujo del mar, podría recibir alguna luz, admitido el movimiento terrestre. Esta teoría mía, al correr de boca en boca, encontró padres caritativos que la adoptaron como fruto de su propio ingenio. Ahora, para que no vuelva a surgir algún extranjero que, fortificándose con nuestras propias armas, nos eche en cara nuestro poco juicio en un asunto tan importante, he decidido exponer aquella probabilidad que la haría razonable, en el supuesto de que la Tierra se moviese. Creo que con estas consideraciones, el mundo conocerá que si otras naciones han navegado más, nosotros no hemos razonado menos, y que afirmar el reposo de la Tierra, o aceptar lo contrario, sólo por un capricho matemático, no nace de no tener conocimiento de cuanto otros hayan pensado, sino, y aunque no fuera por otra cosa, de esas razones que la piedad, la religión, el conocimiento de la divina omnipotencia y la conciencia de la debilidad del ingenio humano, nos imponen.