Accions

Teogonia

De Wikisofia

La revisió el 09:42, 5 feb 2015 per Sofibot (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «{{ConcepteWiki}} <small>(del grec Grec::Θεογονία, ''teogonía'', literalment generació o genealogia dels déus)</small> Designa els diferents relats m...».)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

(del grec Θεογονία, teogonía, literalment generació o genealogia dels déus)

Designa els diferents relats mítics sobre l'origen dels déus i de les seves filiacions i relacions de parentiu. Aquest terme engloba també una cosmogonia (gènesi del cosmos) i una antropogonía (gènesi dels éssers humans), l'exemple dels quals ho ofereixen els relats de Homer i d'Hesíode, el més important dels quals es denomina precisament Teogonía (veure text ). En aquesta obra apareixen dues diferents versions dels orígens primaris de tot quant existeix, inclosos els déus. En una d'elles se centra en la teogonía pròpiament aquesta, i els seus protagonistes bàsics són els diferents déus, la seva genealogia i les seves relacions, de forma altament antropomòrfica (destacada i combatuda per Xenòfanes de Colofó). És un tipus de narració semblant a la dels anomenats mites de la reialesa (semblats als drames reitualitzats que es representaven en Babilònia, amb el principal protagonisme del rei que confirmava, així, el seu domini sobre la naturalesa i la societat), que entronca amb les tradicions més arcaiques de la civilització grega i els seus orígens micènics. Però en la segona versió de la teogonía ja es mostren característiques diferents, ja que ara la lluita per l'ordre ja no és obra de déus, sinó de principis naturals, encara que encara amb ressonàncies mítiques; Caos, Luz, Dia, Nit, Cel, Terra, Eros, presidits per la moira. Aquesta segona versió dels mites cosmogónicos va actuar com a model per a la reflexió dels primers presocràtics, especialment per als filòsofs de la escola de Milet: allò que en el mite són poders naturals personificats, en els milesios són qualitats abstractes naturals, que s'expliquen a partir de les qualitats empíricament conegudes, encara que generalitzades i pensades abstractament. També Aristófanes va elaborar textos cosmogónicos. (Veure text ).

Segons la clàssica classificació de la teologia establerta per Marco Terencio Varrón (segle I a. de C.), la teogonía seria la primitiva i mítica forma de la teologia.