Accions

Recurs

Penrose: els matemàtics descobreixen, no inventen

De Wikisofia

La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.

El conjunt de Mandelbrot proporciona un exemple sorprenent. La seva estructura meravellosament elaborada no va ser invenció de cap persona, ni el disseny d'un equip de matemàtics. El mateix Benoit Mandelbrot, el matemàtic polonès-americà (protagonista de la teoria fractal) que primer va estudiar el conjunt no tenia cap concepció prèvia sobre la fantàstica elaboració inherent al mateix, encara que sabia que estava en la pista d'alguna cosa molt interessant. De fet, quan van començar a sorgir les seves primeres imatges d'ordinador, ell va tenir la impressió que les estructures arrissades que estava veient eren el resultat d'un mal comportament del computador (Mandelbrot 1986)! Només més tard va arribar a convèncer-se que estaven realment en el mateix conjunt. A més, els detalls complets de la complexa estructura del conjunt de Mandelbrot no poden ser aprehendidos realment per cap de nosaltres, ni poden ser completament revelats per un computador. Semblaria que aquesta estructura no és només part de les nostres ments sinó que té una realitat autònoma. [...] El conjunt de Mandelbrot no és una invenció de la ment humana; va ser un descobriment. Igual que la Muntanya Everest el conjunt de Mandelbrot està aquí!

La nueva mente del emperador, Mondadori, Madrid 1991, p. 132.

Original en castellà

El conjunto de Mandelbrot proporciona un ejemplo sorprendente. Su estructura maravillosamente elaborada no fue invención de ninguna persona, ni el diseño de un equipo de matemáticos. El propio Benoit Mandelbrot, el matemático polaco-americano (protagonista de la teoría fractal) que primero estudió el conjunto no tenía ninguna concepción previa acerca de la fantástica elaboración inherente al mismo, aunque sabía que estaba en la pista de algo muy interesante. ¡De hecho, cuando empezaron a surgir sus primeras imágenes de ordenador, él tuvo la impresión de que las estructuras rizadas que estaba viendo eran el resultado de un mal comportamiento del computador (Mandelbrot 1986)! Sólo más tarde llegó a convencerse de que estaban realmente en el propio conjunto. Además, los detalles completos de la compleja estructura del conjunto de Mandelbrot no pueden ser aprehendidos realmente por ninguno de nosotros, ni pueden ser completamente revelados por un computador. Parecería que esta estructura no es sólo parte de nuestras mentes sino que tiene una realidad autónoma. [...] El conjunto de Mandelbrot no es una invención de la mente humana; fue un descubrimiento. Al igual que el Monte Everest ¡el conjunto de Mandelbrot está ahí!