Accions

Recurs

Diferència entre revisions de la pàgina «Kant: cita sobre el deure i la llei»

De Wikisofia

m (bot: - ''l'haver d'és la + ''el deure és la)
 
(3 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
{{RecursWiki|Tipus=Extractes d'obres}}{{RecursBase|Nom=Kant: cita sobre el deure i la llei|Idioma=Español}}
+
{{PendentRev}}{{RecursWiki|Tipus=Extractes d'obres}}{{RecursBase|Nom=Kant: cita sobre el deure i la llei|Idioma=Español}}
  
Jo la formularia d'aquesta manera: ''l'haver d'és la necessitat d'una acció per respecte a la llei''. [...] Una acció realitzada per haver d'ha d'excloure completament, per tant, l'influx de la inclinació, i amb aquest, tot objecte de voluntat. No queda, doncs, una altra cosa que pugui determinar la voluntat més que, objectivament, la llei, i subjectivament, [...] la màxima d'obeir sempre a aquesta llei, fins i tot amb perjudici de totes les meves inclinacions.
+
Jo la formularia d'aquesta manera: ''el deure és la necessitat d'una acció per respecte a la llei''. [...] Una acció realitzada per deure ha d'excloure completament, per tant, l'influx de la inclinació, i amb aquest, tot objecte de voluntat. No queda, doncs, una altra cosa que pugui determinar la voluntat més que, objectivament, la llei, i subjectivament, [...] la màxima d'obeir sempre a aquesta llei, fins i tot amb perjudici de totes les meves inclinacions.
  
 
[''Nota de Kant'']: ''Màxima ''és el principi subjectiu del voler; el principi objectiu (això és, el que serviria de principi pràctic [...] a tots els éssers racionals [...]) és la ''llei'' pràctica.
 
[''Nota de Kant'']: ''Màxima ''és el principi subjectiu del voler; el principi objectiu (això és, el que serviria de principi pràctic [...] a tots els éssers racionals [...]) és la ''llei'' pràctica.
 
{{Ref|Ref=I. Kant, ''Fundamentación de la metafísica de las costumbres'', cap. 1 (Espasa Calpe, Madrid 1994, p. 63-64).|Cita=true}}
 
{{Ref|Ref=I. Kant, ''Fundamentación de la metafísica de las costumbres'', cap. 1 (Espasa Calpe, Madrid 1994, p. 63-64).|Cita=true}}
 
{{InfoWiki}}
 
{{InfoWiki}}

Revisió de 22:50, 2 nov 2017

Jo la formularia d'aquesta manera: el deure és la necessitat d'una acció per respecte a la llei. [...] Una acció realitzada per deure ha d'excloure completament, per tant, l'influx de la inclinació, i amb aquest, tot objecte de voluntat. No queda, doncs, una altra cosa que pugui determinar la voluntat més que, objectivament, la llei, i subjectivament, [...] la màxima d'obeir sempre a aquesta llei, fins i tot amb perjudici de totes les meves inclinacions.

[Nota de Kant]: Màxima és el principi subjectiu del voler; el principi objectiu (això és, el que serviria de principi pràctic [...] a tots els éssers racionals [...]) és la llei pràctica.

I. Kant, Fundamentación de la metafísica de las costumbres, cap. 1 (Espasa Calpe, Madrid 1994, p. 63-64).

Original en castellà

Yo la formularía de esta manera: el deber es la necesidad de una acción por respeto a la ley. [...] Una acción realizada por deber tiene que excluir completamente, por tanto, el influjo de la inclinación, y con éste, todo objeto de voluntad. No queda, pues, otra cosa que pueda determinar la voluntad más que, objetivamente, la ley, y subjetivamente, [...] la máxima de obedecer siempre a esa ley, incluso con perjuicio de todas mis inclinaciones.

[Nota de Kant]: Máxima es el principio subjetivo del querer; el principio objetivo (esto es, el que serviría de principio práctico [...] a todos los seres racionales [...]) es la ley práctica.