Accions

Recurs

Cita Koestler

De Wikisofia

La revisió el 22:09, 4 gen 2018 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - del propi Kepler. + del mateix Kepler.)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)Diu, expressada en paraules modernes, que els quadrats dels períodes de revolució de dos planetes qualssevol són proporcionals als cubs de les seves distàncies mitjanes al Sol. Heus aquí un exemple d'això. Suposem que la distància de la Terra al sol és la nostra unitat de distància i l'any terrestre la nostra unitat de període. Llavors, la distància de Saturn al Sol serà lleugerament superior a nou unitats. El cub d'1 és 1; el cub de 9 és 729. L'arrel quadrada d'1 és 1, l'arrel quadrada de 729 és 27. Així doncs, un any de Saturn serà una mica més de vint-i-set anys terrestres; en realitat, trenta anys. Disculpes per tan bast exemple, però és del mateix Kepler.

A. Koestler, Los sonámbulos, 2 vols., Biblioteca Científica Salvat, Barcelona 1986, vol. 2, p. 313
Leykepler3.jpg

Original en castellà

Dice, expresada en palabras modernas, que los cuadrados de los períodos de revolución de dos planetas cualesquiera son proporcionales a los cubos de sus distancias medias al Sol. He aquí un ejemplo de ello. Supongamos que la distancia de la Tierra al sol es nuestra unidad de distancia y el año terrestre nuestra unidad de período. Entonces, la distancia de Saturno al Sol será ligeramente superior a nueve unidades. El cubo de 1 es 1; el cubo de 9 es 729. La raíz cuadrada de 1 es 1, la raíz cuadrada de 729 es 27. Así pues, un año de Saturno será algo más de veintisiete años terrestres; en realidad, treinta años. Disculpas por tan burdo ejemplo, pero es del propio Kepler.


Leykepler3.jpg