Accions

Recurs

Carnap: la metafísica, actitud emotiva

De Wikisofia

La revisió el 15:54, 10 juny 2020 per Jorcor (discussió | contribucions)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

La nostra declaració segons la qual les proposicions de la metafísica manquen completament de sentit, que no afirmen res, deixarà, àdhuc entre aquells que concordin intel·lectualment amb els nostres resultats, un penós sentiment de disgust: com és possible que tants homes pertanyents als pobles i èpoques més diversos, i incloent mentalitats eminents entre ells haguessin malbaratat amb tan genuí fervor tanta energia en la metafísica perquè ella finalment no consistís sinó en meres successions verbals sense sentit?, i com seria comprensible que aquestes obres exerceixin fins al dia d'avui una influència tan forta sobre lectors i oïdors si no contenen ja no diguem errors, sinó que són totalment vàcues?

Aquests dubtes estan justificats, ja que la metafísica posseeix un contingut -només que aquest no és teorètic. Les (pseudo)proposicions de la metafísica no serveixen per a la descripció de relacions objectives, ni existents (cas en el qual serien proposicions veritables), ni inexistents (cas en el qual –almenys– serien proposicions falses); elles serveixen per a l'expressió d'una actitud emotiva davant la vida.

Superación de la metafísica mediante el análisis lógico del lenguaje, en A.J. Ayer, El positivismo lógico, FCE, México 1965, p. 84-85.

Original en castellà

Nuestra declaración de que las proposiciones de la metafísica carecen completamente de sentido, de que no afirman nada, dejará, aun entre aquellos que concuerden intelectualmente con nuestros resultados, un penoso sentimiento de disgusto: ¿cómo es posible que tantos hombres pertenecientes a los pueblos y épocas más diversos, e incluyendo mentalidades eminentes entre ellos hubieran derrochado con tan genuino fervor tanta energía en la metafísica para que ella finalmente no consistiera sino en meras sucesiones verbales sin sentido?, y ¿cómo sería comprensible que estas obras ejerzan hasta el día de hoy una influencia tan fuerte sobre lectores y oyentes si no contienen ya no digamos errores, sino que son totalmente vacuas?

Estas dudas están justificadas, ya que la metafísica posee un contenido -sólo que éste no es teorético. Las (pseudo)proposiciones de la metafísica no sirven para la descripción de relaciones objetivas, ni existentes (caso en el cual serían proposiciones verdaderas), ni inexistentes (caso en el cual –por lo menos– serían proposiciones falsas); ellas sirven para la expresión de una actitud emotiva ante la vida.