Accions

Recurs

Diferència entre revisions de la pàgina «Bloomfield, Leonard: el llenguatge com a senyal»

De Wikisofia

m (bot: - segueixen al parla també afecten a Jill, + segueixen a la parla també afecten Jill,)
m (bot: - són el ''estímul'' + són l{{'}}''estímul'')
 
(Hi ha 6 revisions intermèdies del mateix usuari que no es mostren)
Línia 2: Línia 2:
 
Suposem que Jack i Jill passegen per un camí. La noia té gana. Veu una poma en un arbre. Emet un so amb la laringe, la llengua i els llavis. Jack salta la tanca, puja a l'arbre, agafa la poma, la porta a Jill i se la dóna. Jill es menja la poma.
 
Suposem que Jack i Jill passegen per un camí. La noia té gana. Veu una poma en un arbre. Emet un so amb la laringe, la llengua i els llavis. Jack salta la tanca, puja a l'arbre, agafa la poma, la porta a Jill i se la dóna. Jill es menja la poma.
  
Aquesta successió de fets es podria considerar de moltes formes, però és natural que nosaltres, que estudiem el llenguatge, distingim entre el ''acte de parla ''i les altres ocurrències, que denominarem ''fets pràctics''. Vist així, l'incident es compon de tres parts que són, per ordre cronològic:
+
Aquesta successió de fets es podria considerar de moltes formes, però és natural que nosaltres, que estudiem el llenguatge, distingim entre l{{'}}''acte de parla ''i les altres ocurrències, que denominarem ''fets pràctics''. Vist així, l'incident es compon de tres parts que són, per ordre cronològic:
  
 
A. Fets pràctics que precedeixen a l'acte de parla.
 
A. Fets pràctics que precedeixen a l'acte de parla.
Línia 10: Línia 10:
 
C. Fets pràctics que segueixen a l'acte de parla.
 
C. Fets pràctics que segueixen a l'acte de parla.
  
Examinarem en primer lloc els fets pràctics, A i C. Els fets d'afecten sobretot a la parlant, Jill. Tenia gana; és a dir, se li contreien certs músculs, se segregaven certs fluids, especialment en el seu estómac. Tal vegada també tenia set: tenia la llengua i la gola seques. Les ones lluminoses reflectides des de la poma vermella li van aconseguir la vista. Va veure a Jack al seu costat. Ara hauríem d'introduir el seu tracte anterior amb Jack; suposem que mantenen qualsevol tipus de relació ordinària, com la de germà i germana o la de marit i dona. Tots aquests fets, que afecten a Jill i precedeixen al seu acte de parla, els denominarem el ''estímul del parlant''.
+
Examinarem en primer lloc els fets pràctics, A i C. Els fets de A afecten sobretot la parlant, Jill. Tenia gana; és a dir, se li contreien certs músculs, se segregaven certs fluids, especialment en el seu estómac. Tal vegada també tenia set: tenia la llengua i la gola seques. Les ones lluminoses reflectides des de la poma vermella li van aconseguir la vista. Va veure a Jack al seu costat. Ara hauríem d'introduir el seu tracte anterior amb Jack; suposem que mantenen qualsevol tipus de relació ordinària, com la de germà i germana o la de marit i dona. Tots aquests fets, que afecten Jill i precedeixen el seu acte de parla, els denominarem l{{'}}''estímul del parlant''.
  
Examinem ara C, els fets pràctics que succeeixen a l'acte de parla de Jill. Aquests afecten sobretot a l'oïdor, Jack, i són que aconsegueix la poma i se la dóna a Jill. Els fets pràctics que succeeixen al parla i afecten a l'oïdor els denominarem la ''reacció de l'oïdor''. Els fets que segueixen a la parla també afecten Jill, i de manera molt important: ''aconsegueix agafar la poma i se la menja''. [...]
+
Examinem ara C, els fets pràctics que succeeixen a l'acte de parla de Jill. Aquests afecten sobretot a l'oïdor, Jack, i són que aconsegueix la poma i se la dóna a Jill. Els fets pràctics que succeeixen a la parla i afecten l'oïdor els denominarem la ''reacció de l'oïdor''. Els fets que segueixen a la parla també afecten Jill, i de manera molt important: ''aconsegueix agafar la poma i se la menja''. [...]
  
Si Jill hagués estat sola, hauria pogut tenir la mateixa gana i la mateixa set i hauria pogut veure la mateixa poma. Si hagués tingut suficient força i habilitat per a saltar la tanca i pujar a l'arbre, hauria pogut agafar la poma i menjar-se-la; si no, s'hagués quedat amb les ganes. Quan Jill va sola, es troba pràcticament en la mateixa situació de l'animal que no parla. Quan l'animal té gana i veu o fa olor el menjar, es dirigeix cap al menjar: de la força i habilitat que tingui dependrà que arribi a apoderar-se del menjar. L'estat de gana i la visió o l'olor del menjar són el ''estímul'' (que simbolitzarem per I) i els moviments cap al menjar són la ''reacció'' (que simbolitzarem per R). Jill que va sola i l'animal que no parla no poden obrar sinó d'una manera, a saber:
+
Si Jill hagués estat sola, hauria pogut tenir la mateixa gana i la mateixa set i hauria pogut veure la mateixa poma. Si hagués tingut suficient força i habilitat per a saltar la tanca i pujar a l'arbre, hauria pogut agafar la poma i menjar-se-la; si no, s'hagués quedat amb les ganes. Quan Jill va sola, es troba pràcticament en la mateixa situació de l'animal que no parla. Quan l'animal té gana i veu o fa olor el menjar, es dirigeix cap al menjar: de la força i habilitat que tingui dependrà que arribi a apoderar-se del menjar. L'estat de gana i la visió o l'olor del menjar són l{{'}}''estímul'' (que simbolitzarem per I) i els moviments cap al menjar són la ''reacció'' (que simbolitzarem per R). Jill que va sola i l'animal que no parla no poden obrar sinó d'una manera, a saber:
  
  
Si això funciona, obtenen el menjar; si no funciona –si no tenen suficient força o habilitat per a aconseguir el menjar mitjançant les accionis R– s'hauran de quedar amb gana.
+
Si això funciona, obtenen el menjar; si no funciona –si no tenen suficient força o habilitat per a aconseguir el menjar mitjançant les accions R– s'hauran de quedar amb gana.
 
{{Ref|Ref=Cf'''''. '''El llenguatge'', Seix Barral, Barcelona 1978, p. 41-42.|Cita=true}}
 
{{Ref|Ref=Cf'''''. '''El llenguatge'', Seix Barral, Barcelona 1978, p. 41-42.|Cita=true}}
 
{{InfoWiki}}
 
{{InfoWiki}}

Revisió de 00:08, 6 feb 2018

Suposem que Jack i Jill passegen per un camí. La noia té gana. Veu una poma en un arbre. Emet un so amb la laringe, la llengua i els llavis. Jack salta la tanca, puja a l'arbre, agafa la poma, la porta a Jill i se la dóna. Jill es menja la poma.

Aquesta successió de fets es podria considerar de moltes formes, però és natural que nosaltres, que estudiem el llenguatge, distingim entre l'acte de parla i les altres ocurrències, que denominarem fets pràctics. Vist així, l'incident es compon de tres parts que són, per ordre cronològic:

A. Fets pràctics que precedeixen a l'acte de parla.

B. Parla.

C. Fets pràctics que segueixen a l'acte de parla.

Examinarem en primer lloc els fets pràctics, A i C. Els fets de A afecten sobretot la parlant, Jill. Tenia gana; és a dir, se li contreien certs músculs, se segregaven certs fluids, especialment en el seu estómac. Tal vegada també tenia set: tenia la llengua i la gola seques. Les ones lluminoses reflectides des de la poma vermella li van aconseguir la vista. Va veure a Jack al seu costat. Ara hauríem d'introduir el seu tracte anterior amb Jack; suposem que mantenen qualsevol tipus de relació ordinària, com la de germà i germana o la de marit i dona. Tots aquests fets, que afecten Jill i precedeixen el seu acte de parla, els denominarem l'estímul del parlant.

Examinem ara C, els fets pràctics que succeeixen a l'acte de parla de Jill. Aquests afecten sobretot a l'oïdor, Jack, i són que aconsegueix la poma i se la dóna a Jill. Els fets pràctics que succeeixen a la parla i afecten l'oïdor els denominarem la reacció de l'oïdor. Els fets que segueixen a la parla també afecten Jill, i de manera molt important: aconsegueix agafar la poma i se la menja. [...]

Si Jill hagués estat sola, hauria pogut tenir la mateixa gana i la mateixa set i hauria pogut veure la mateixa poma. Si hagués tingut suficient força i habilitat per a saltar la tanca i pujar a l'arbre, hauria pogut agafar la poma i menjar-se-la; si no, s'hagués quedat amb les ganes. Quan Jill va sola, es troba pràcticament en la mateixa situació de l'animal que no parla. Quan l'animal té gana i veu o fa olor el menjar, es dirigeix cap al menjar: de la força i habilitat que tingui dependrà que arribi a apoderar-se del menjar. L'estat de gana i la visió o l'olor del menjar són l'estímul (que simbolitzarem per I) i els moviments cap al menjar són la reacció (que simbolitzarem per R). Jill que va sola i l'animal que no parla no poden obrar sinó d'una manera, a saber:


Si això funciona, obtenen el menjar; si no funciona –si no tenen suficient força o habilitat per a aconseguir el menjar mitjançant les accions R– s'hauran de quedar amb gana.

Cf. El llenguatge, Seix Barral, Barcelona 1978, p. 41-42.

Original en castellà

Supongamos que Jack y Jill pasean por un camino. La muchacha tiene hambre. Ve una manzana en un árbol. Emite un sonido con la laringe, la lengua y los labios. Jack salta la valla, sube al árbol, coge la manzana, la lleva a Jill y se la da. Jill se come la manzana.

Esta sucesión de hechos se podría considerar de muchas formas, pero es natural que nosotros, que estudiamos el lenguaje, distingamos entre el acto de habla y las otras ocurrencias, que denominaremos hechos prácticos. Visto así, el incidente se compone de tres partes que son, por orden cronológico:

A. Hechos prácticos que preceden al acto de habla.

B. Habla.

C. Hechos prácticos que siguen al acto de habla.

Examinaremos en primer lugar los hechos prácticos, A y C. Los hechos de A afectan sobre todo a la hablante, Jill. Tenía hambre; es decir, se le contraían ciertos músculos, se segregaban ciertos fluidos, especialmente en su estómago. Tal vez también tenía sed: tenía la lengua y la garganta secas. Las ondas luminosas reflejadas desde la manzana roja le alcanzaron la vista. Vio a Jack a su lado. Ahora deberíamos introducir su trato anterior con Jack; supongamos que mantienen cualquier tipo de relación ordinaria, como la de hermano y hermana o la de marido y mujer. Todos estos hechos, que afectan a Jill y preceden a su acto de habla, los denominaremos el estímulo del hablante.

Examinemos ahora C, los hechos prácticos que suceden al acto de habla de Jill. Estos afectan sobre todo al oyente, Jack, y son que alcanza la manzana y se la da a Jill. Los hechos prácticos que suceden al habla y afectan al oyente los denominaremos la reacción del oyente. Los hechos que siguen al habla también afectan a Jill, y de modo muy importante: consigue coger la manzana y se la come. [...]

Si Jill hubiera estado sola, habría podido tener la misma hambre y la misma sed y habría podido ver la misma manzana. Si hubiera tenido suficiente fuerza y habilidad para saltar la valla y subirse al árbol, habría podido coger la manzana y comérsela; si no, se hubiera quedado con las ganas. Cuando Jill va sola, se encuentra prácticamente en la misma situación del animal que no habla. Cuando el animal tiene hambre y ve o huele la comida, se dirige hacia la comida: de la fuerza y habilidad que tenga dependerá que llegue a apoderarse de la comida. El estado de hambre y la visión o el olor de la comida son el estímulo (que simbolizaremos por E) y los movimientos hacia la comida son la reacción (que simbolizaremos por R). Jill que va sola y el animal que no habla no pueden obrar sino de una manera, a saber:


Si esto funciona, obtienen la comida; si no funciona –si no tienen suficiente fuerza o habilidad para conseguir la comida mediante las acciones R– se tendrán que quedar con hambre.