Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Mannà»

De Wikisofia

(Es crea la pàgina amb «{{ConcepteWiki}} Noció d'origen polinesi-melanésico, que designa la creença pròpia de les concepcions animatistes en un poder sobrenatural ''imperson...».)
 
m (bot: -animatistes +animistes)
 
(3 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
Noció d'origen polinesi-melanésico, que designa la creença pròpia de les concepcions [[animisme|animatistes]] en un poder sobrenatural ''impersonal'' que estan dotats certs objectes, animats i inanimats, que suscita temor reverencial o terror, o simplement sentiments i emocions que es consideren religiosos. Va ser descrita per R.H. Codrington, missioner que, després d'haver-la descobert en la Melanèsia, la descriu en la seva obra ''Els melanesios'' (1891).
+
Noció d'origen polinesi-melanésico, que designa la creença pròpia de les concepcions [[animisme|animistes]] en un poder sobrenatural ''impersonal'' que estan dotats certs objectes, animats i inanimats, que suscita temor reverencial o terror, o simplement sentiments i emocions que es consideren religiosos. Va ser descrita per R.H. Codrington, missioner que, després d'haver-la descobert en la Melanèsia, la descriu en la seva obra ''Els melanesios'' (1891).
  
El terme mannà s'usa com a verb, equivalent a tenir poder i efectivitat, o com a substantiu, equivalent a poder sobrenatural o força. Aquesta força o poder és la que atorga les seves portentoses propietats a determinats objectes, llocs, animals o persones, segons les creences animatistes descrites per Robert Marett, i no és una força donada per sempre, sinó que és mutable i pot deixar de posseir-se o passar a altres éssers ([[Recurs:Marvin Harris: mannà|veure text]] ).
+
El terme mannà s'usa com a verb, equivalent a tenir poder i efectivitat, o com a substantiu, equivalent a poder sobrenatural o força. Aquesta força o poder és la que atorga les seves portentoses propietats a determinats objectes, llocs, animals o persones, segons les creences animistes descrites per Robert Marett, i no és una força donada per sempre, sinó que és mutable i pot deixar de posseir-se o passar a altres éssers ([[Recurs:Marvin Harris: mannà|veg. text]]).
  
 
En algunes creences es considera que el mannà entre alguns animals o entre algunes persones es transmet hereditàriament. Sovint, també, aquells objectes, persones o llocs que posseeixen mannà són protegits per nombrosos [[tabú|tabús]].
 
En algunes creences es considera que el mannà entre alguns animals o entre algunes persones es transmet hereditàriament. Sovint, també, aquells objectes, persones o llocs que posseeixen mannà són protegits per nombrosos [[tabú|tabús]].

Revisió de 14:22, 30 set 2017

Noció d'origen polinesi-melanésico, que designa la creença pròpia de les concepcions animistes en un poder sobrenatural impersonal que estan dotats certs objectes, animats i inanimats, que suscita temor reverencial o terror, o simplement sentiments i emocions que es consideren religiosos. Va ser descrita per R.H. Codrington, missioner que, després d'haver-la descobert en la Melanèsia, la descriu en la seva obra Els melanesios (1891).

El terme mannà s'usa com a verb, equivalent a tenir poder i efectivitat, o com a substantiu, equivalent a poder sobrenatural o força. Aquesta força o poder és la que atorga les seves portentoses propietats a determinats objectes, llocs, animals o persones, segons les creences animistes descrites per Robert Marett, i no és una força donada per sempre, sinó que és mutable i pot deixar de posseir-se o passar a altres éssers (veg. text).

En algunes creences es considera que el mannà entre alguns animals o entre algunes persones es transmet hereditàriament. Sovint, també, aquells objectes, persones o llocs que posseeixen mannà són protegits per nombrosos tabús.

S'ha assenyalat també que els termes grecs dynamis, pneuma o charis. segurament, haurien de ser entesos d'una manera semblant en el context del pensament presocràtic i anterior.