Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Explicació racional»

De Wikisofia

(Es crea la pàgina amb «{{ConcepteWiki}} En general, tot tipus d'explicació que recorri a raons i arguments objectius. En sentit específic, concepte d'explicació proposa...».)
 
m (bot: - bàsica'' que disposa qui realitza l'acció. + bàsica'' de què disposa qui realitza l'acció.)
 
(2 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
  
En general, tot tipus d'[[explicació|explicació]] que recorri a raons i arguments objectius. En sentit específic, concepte d'explicació proposat per William Dray com a adequat per la [[historia|història]], que es basa en la consideració de les accions humanes des del punt de vista de la seva [[intencionalitat|intencionalitat]] o motivació, i en la possible [[comprensió|comprensió]] dels fets històrics. Entre els motius que ajuden a entendre les accions humanes s'expliquen els ''objectius'' que es persegueixen, les ''conviccions'' i la ''fe'' que suposen, així com la ''informació bàsica'' que disposa qui realitza l'[[acció|acció]]. Si, atesos aquests diversos aspectes, l'acció humana pot considerar-se racional, es diu que disposem d'una ''explicació racional'' de la mateixa.
+
En general, tot tipus d'[[explicació|explicació]] que recorri a raons i arguments objectius. En sentit específic, concepte d'explicació proposat per William Dray com a adequat per la [[història|història]], que es basa en la consideració de les accions humanes des del punt de vista de la seva [[intencionalitat|intencionalitat]] o motivació, i en la possible [[comprensió|comprensió]] dels fets històrics. Entre els motius que ajuden a entendre les accions humanes s'expliquen els ''objectius'' que es persegueixen, les ''conviccions'' i la ''fe'' que suposen, així com la ''informació bàsica'' de què disposa qui realitza l'[[acció|acció]]. Si, atesos aquests diversos aspectes, l'acció humana pot considerar-se racional, es diu que disposem d'una ''explicació racional'' d'aquesta.
  
 
Dray refuta la tesi que sosté que les ciències històriques no pretenen pròpiament explicar els fets i rebutja, per a la història, el model nomològic-deductiu, de [[Autor:Hempel, Carl Gustav|Hempel]]. El model d'explicació racional ha estat ulteriorment estudiat per G.H. von Wright.
 
Dray refuta la tesi que sosté que les ciències històriques no pretenen pròpiament explicar els fets i rebutja, per a la història, el model nomològic-deductiu, de [[Autor:Hempel, Carl Gustav|Hempel]]. El model d'explicació racional ha estat ulteriorment estudiat per G.H. von Wright.
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Epistemologia}}{{InfoWiki}}
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Epistemologia}}{{InfoWiki}}

Revisió de 11:01, 13 oct 2017


En general, tot tipus d'explicació que recorri a raons i arguments objectius. En sentit específic, concepte d'explicació proposat per William Dray com a adequat per la història, que es basa en la consideració de les accions humanes des del punt de vista de la seva intencionalitat o motivació, i en la possible comprensió dels fets històrics. Entre els motius que ajuden a entendre les accions humanes s'expliquen els objectius que es persegueixen, les conviccions i la fe que suposen, així com la informació bàsica de què disposa qui realitza l'acció. Si, atesos aquests diversos aspectes, l'acció humana pot considerar-se racional, es diu que disposem d'una explicació racional d'aquesta.

Dray refuta la tesi que sosté que les ciències històriques no pretenen pròpiament explicar els fets i rebutja, per a la història, el model nomològic-deductiu, de Hempel. El model d'explicació racional ha estat ulteriorment estudiat per G.H. von Wright.