Accions

Condicional subjuntiu

De Wikisofia

La revisió el 15:06, 5 feb 2020 per Jorcor (discussió | contribucions)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

Condicional de la forma «si ... llavors», en el qual el verb està en el mode subjuntiu: «Si poséssim aquesta vela de parafina en aigua bullent, llavors es fondria» (Hempel). Es diu també condicional contrafàctic. És la manera típica en què s'expressen les lleis de la naturalesa .

Exemples:

veg. exemple 1 ↓

Se suposa que l'antecedent és fals. Exemples:

«Si el Tractat de Versalles no hagués imposat indemnitzacions oneroses a Alemanya, Hitler no hagués arribat al poder».
____________________________________________
Cf. E. Nagel, L'estructura de la ciència, Paidós, Barcelona 1981, p.78.

«Si Minerva fos una dona, seria mortal»


veg. exemple 2

Un físic pot enunciar, en intentar un experiment, el següent contrafàctic que no suposa que l'antecedent sigui fals: «Si s'escurcés la longitud d'un pèndol a a una cambra de la seva longitud actual, el seu període hauria estat la meitat del seu període real».

____________________________________________

Cf. E. Nagel, L'estructura de la ciència, Paidós, Barcelona 1981, p.77.


veg. exemple 3
Si els taurons fossin homes –va preguntar al senyor K. la filla petita de la patrona–, es portarien millor amb els peixets?
-Clar que sí –va respondre el senyor K.–. Si els taurons fossin homes, farien construir en el mar caixes enormes pels peixets, amb tota classe d'aliments en el seu interior, tant plantes com matèries animals. [...] Si els taurons fossin homes, es farien naturalment la guerra entre si per conquistar caixes i peixets aliens. [...] Si els taurons fossin homes, tindrien també el seu art. Hi hauria bells quadres en els quals es representarien les dents dels taurons en colors meravellosos, i les seves gargamelles com a purs jardins d'esbarjo en els quals dóna gust enjogassar-se. [...] Hi hauria així mateix una religió, si els taurons fossin homes. Aquesta religió ensenyaria que la veritable vida comença pels peixets en l'estómac dels taurons. [...] En una paraula: hi hauria per fi en el mar una cultura si els taurons fossin homes.
____________________________________________________________________________
B. Brecht, Historias de almanaque, Aliança, Madrid 1981, p. 132-134.

(veg. exemple 1, exemple 2 i exemple 3)