Accions

Certesa moral

De Wikisofia

La revisió el 16:42, 27 set 2018 per Jorcor (discussió | contribucions)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

La pròpia d'una creença que, considerades totes les circumstàncies, exclou un dubte raonable. Aquesta certesa no es basa ni en la veritat lògica (necessitat) ni en uns fets empíricament demostrats o en el coneixement de lleis físiques de la naturalesa (certesa física); no és per tant una certesa absoluta, si alguna pot donar-se. Es basa pròpiament en el coneixement de la manera comuna de conduir-se les persones. Tenim, per exemple, la «certesa física» que si deixem caure una cosa aquesta se'n va a terra, però tenim la «certesa moral» que els nostres veritables amics ho són sempre. Moltes accions importants de la vida social requereixen aquest tipus de certesa: la condemna que un jutge estableix, per homicidi, per exemple, exigeix almenys una certesa moral, o una certesa que estigui més enllà de tot dubte raonable, sobre qui és el culpable i l'autor de l'homicidi, però no exigeix la certesa física o material d'haver vist a l'assassí en acte.

Una creença està fora de tot dubte raonable, si hi ha més raons per a creure-la que per a no creure-la i no hi ha cap altra possibilitat que tingui més raons que ella perquè sigui acceptada.


Roderick Chisholm defineix la certesa moral de la manera següent: «H està fora de tot dubte raonable per a S =df Acceptar h és més raonable per a S que abstenir-se de . Pot considerar-se que l'expressió «abstenir-se de h» abreuja «no creure h ni creure no-h».

Teoría del conocimiento, Tecnos, Madrid 1982, p. 162.

(veg. text).