Accions

Autor

Diferència entre revisions de la pàgina «Mendel, Johann»

De Wikisofia

m (Text de reemplaçament - "agustiniano" a "agustinià")
Línia 1: Línia 1:
 
{{AutorWiki}}
 
{{AutorWiki}}
 
{{Autor
 
{{Autor
|Nom=Johann (Gregor)
+
|Nom=Johann Gregor
 
|Cognom=Mendel
 
|Cognom=Mendel
 
}}
 
}}
Botànic i naturalista austríac fundador de la moderna genètica que, juntament amb la teoria de les mutacions, era l'element fonamental que necessitava la teoria [[darwinisme|darwinista]] de l' [[evolució |evolució]] per consolidar-se.
+
Johann Gregor Mendel (més conegut com Gregor Mendel) fou un botànic i naturalista austríac fundador de la moderna genètica que, juntament amb la teoria de les mutacions, era l'element fonamental que necessitava la teoria [[darwinisme|darwinista]] de l' [[evolució |evolució]] per consolidar-se.
  
Johann Mendel va néixer a Heinzendorf bei Odrau, a Àustria, i va estudiar en Leipzig. Va ser ordenat sacerdot en el convent agustinià de Sant Tomàs en Brno, i va adoptar el nom de Gregor. Es va dedicar a l'ensenyament primari i a l'experimentació amb creus entre plantes, especialment amb pèsols i dondiegos, que polinizaba artificialment. En 1865 va publicar les dades dels seus experiments en la seva obra ''Versuche über Pflanzenhybriden'' (''Experiments d'hibridació en plantes''), en els quals ja estan descrites les lleis fonamentals de la hibridació (anomenades posteriorment «lleis de Mendel») base de la moderna genètica. No obstant això, la importància dels descobriments de Mendel no va ser reconeguda fins a setze anys després de la seva mort, quan C. Correns, I.von Tschermak i Hugo de Vries van arribar a resultats semblants als de Mendel. Llavors el naturalista Hugo de Vries, va ser qui va donar a conèixer la gran importància de la seva obra.
+
Johann Mendel va néixer a Heinzendorf bei Odrau, a Àustria, i va estudiar en Leipzig. Va ser ordenat sacerdot en el convent agustinià de Sant Tomàs en Brno, i va adoptar el nom de Gregor. Es va dedicar a l'ensenyament primari i a l'experimentació amb creus entre plantes, especialment amb pèsols i ''flors de nit'' (Mirabilis Jalapa), que pol·linitzava artificialment. En 1865 va publicar les dades dels seus experiments en la seva obra ''Versuche über Pflanzenhybriden'' (''Experiments d'hibridació en plantes''), en els quals ja estan descrites les lleis fonamentals de la hibridació (anomenades posteriorment «lleis de Mendel») base de la moderna genètica. No obstant això, la importància dels descobriments de Mendel no va ser reconeguda fins a setze anys després de la seva mort, quan C. Correns, I.von Tschermak i Hugo de Vries van arribar a resultats semblants als de Mendel. Llavors el naturalista Hugo de Vries, va ser qui va donar a conèixer la gran importància de la seva obra.
  
 
Veure [[biologia, filosofia de la|biologia]].
 
Veure [[biologia, filosofia de la|biologia]].

Revisió del 21:44, 5 oct 2016

Mendel.png

Avís: El títol a mostrar «Johann Gregor Mendel» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Mendel, Johann».

Johann Gregor Mendel (més conegut com Gregor Mendel) fou un botànic i naturalista austríac fundador de la moderna genètica que, juntament amb la teoria de les mutacions, era l'element fonamental que necessitava la teoria darwinista de l' evolució per consolidar-se.

Johann Mendel va néixer a Heinzendorf bei Odrau, a Àustria, i va estudiar en Leipzig. Va ser ordenat sacerdot en el convent agustinià de Sant Tomàs en Brno, i va adoptar el nom de Gregor. Es va dedicar a l'ensenyament primari i a l'experimentació amb creus entre plantes, especialment amb pèsols i flors de nit (Mirabilis Jalapa), que pol·linitzava artificialment. En 1865 va publicar les dades dels seus experiments en la seva obra Versuche über Pflanzenhybriden (Experiments d'hibridació en plantes), en els quals ja estan descrites les lleis fonamentals de la hibridació (anomenades posteriorment «lleis de Mendel») base de la moderna genètica. No obstant això, la importància dels descobriments de Mendel no va ser reconeguda fins a setze anys després de la seva mort, quan C. Correns, I.von Tschermak i Hugo de Vries van arribar a resultats semblants als de Mendel. Llavors el naturalista Hugo de Vries, va ser qui va donar a conèixer la gran importància de la seva obra.

Veure biologia.