Accions

Autor

John Langshaw Austin

De Wikisofia

La revisió el 14:18, 3 nov 2018 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - i ho va + i el va)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Austin.gif

Avís: El títol a mostrar «John Langshaw Austin» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Austin, John Langshaw».

Filòsof anglès, nascut a Lancaster; va estudiar a la universitat d'Oxford, on va ocupar la càtedra de filosofia moral des de 1952 fins a la seva mort prematura. Va ser membre de l'escola d'Oxford i és considerat representant principal del corrent de la filosofia analítica que s'interessa per l'estudi del llenguatge ordinari; va dictar conferències a Harvard (1955) i va ser professor visitant en Berkeley (1958).

Fonamentalment, Austin defensa la tesi que els problemes filosòfics s'originen per una mala interpretació del llenguatge i fins a defineix la filosofia analítica com aquella filosofia que, a partir de les paraules, explica la complexitat del real.

En Sentit i dades sensibles critica, sobretot, el llibre de A.J. Ayer, The Foundations of Empirical Knowledge [Fonaments del coneixement empíric], (1940) i la seva afirmació que només percebem dades sensibles i no objectes materials, basada en l'argument de la il·lusió: les percepcions enganyoses i les no enganyoses en si mateixes no es distingeixen.

El problema, per a Austin, no està en quines coses percebem, sinó en com usem els termes amb què designem el percebre i el que anomenem «realitat». No es limita, no obstant això, a l'anàlisi de l'ús i significat de les paraules i els problemes filosòfics que susciten, sinó que també es planteja sistemàticament temes tan centrals de la filosofia com el de la llibertat, la veritat i el problema de les altres ments. Precisament aquest últim problema li porta a plantejar, a través del que denomina la fal·làcia descriptivista –això és, l'error de considerar tot enunciat que no sigui una afirmació veritable o falsa com a desproveït de sentit–, la teoria dels actes de parla, per la qual és principalment conegut.

Distingeix entre afirmacions que constitueixen una descripció i són susceptibles de ser veritables o falses (que anomena constatatius: «Arriba el tren»), i afirmacions o enunciats que no són descripcions, amb els quals es realitzen actes susceptibles de constituir un èxit o un fracàs (que anomena performatius: «Et prometo que hi aniré demà»). Malgrat aquesta distinció, constata que l'èxit d'un enunciat performatiu depèn a vegades que es compleixin determinades condicions, és a dir, depèn que certes afirmacions siguin veritables o falses, aquelles afirmacions precisament que descriuen aquestes condicions. Per tant, hi ha performatius que poden veure's afectats per consideracions sobre la veritat o la falsedat, i hi ha constatatius que poden veure's afectats per consideracions sobre l'èxit i el fracàs.

Per a aclarir la distinció entre performatius i constatatius, Austin proposa una nova distinció entre actes locucionarios, actes il·locucionaris i actes perlocucionaris. Els primers són actes de dir, els segons són actes realitzats en dir, i els tercers són actes realitzats per mitjà de dir.

La mort primerenca va impedir a Austin aprofundir en els seus treballs, als quals sempre havia donat un caràcter programàtic. Va ser el filòsof americà i deixeble seu, John Roger Searle, el que va reprendre el programa d'Austin i el va desenvolupar posteriorment en la seva obra Actes de parla (1969).

Malgrat que Austin va escriure solament set articles en vida –la resta de les seves obres són reconstruccions pòstumes de les seves classes i conferències–, la seva influència ha estat gran. La seva traducció de Fonaments de l'Aritmètica, de Frege, en 1950, va suposar la introducció de les idees d'aquest autor al món de parla anglesa.