Diferència entre revisions de la pàgina «Guibourg sobre possible-impossible»
De Wikisofia
(Es crea la pàgina amb «{{RecursWiki |Tipus=Extractes d'obres }} {{RecursoEnlace |Enllaç= }} {{Multimèdia |Upload Type= |File= |Embed= }} {{RecursBase |Nom=Guibourg sobre possib...».) |
(Cap diferència)
|
Revisió del 10:18, 5 feb 2015
Plantilla:RecursoEnlace Plantilla:Multimèdia Els plànols tècnic, empíric i lògic estan relacionats entre si: es contenen uns a uns altres, com les nines russes, els sarcòfags de Tutankamón o (siguem més domèstics) les capes de la ceba. Tota proposició tècnicament possible és empíricament possible, i tota proposició empíricament possible és lògicament possible, de manera que la possibilitat tècnica està continguda en l'empírica, i aquesta forma part de la lògica. Al revés, tota proposició lògicament impossible és empíricament impossible, i tota proposició empíricament impossible és tècnicament impossible, de manera que la impossibilitat lògica integra l'empírica, i l'empírica està continguda en la tècnica.
El concepte de necessitat equival al d'impossibilitat de la negació, i per això les «capes de la ceba» està ordenades de la mateixa manera en què apareixen en l'esquema de la impossibilitat (és a dir, en forma inversa a les de la possibilitat) :
R.A. Guibourg i uns altres, Introducció al coneixement científic, EUDEBA, Buenos Aires, 1986, p. 113-114. |
Original en castellà
Los planos técnico, empírico y lógico están relacionados entre sí: se contienen unos a otros, como las muñecas rusas, los sarcófagos de Tutankamón o (seamos más domésticos) las capas de la cebolla. Toda proposición técnicamente posible es empíricamente posible, y toda proposición empíricamente posible es lógicamente posible, de modo que la posibilidad técnica está contenida en la empírica, y ésta forma parte de la lógica. A la inversa, toda proposición lógicamente imposible es empíricamente imposible, y toda proposición empíricamente imposible es técnicamente imposible, de modo que la imposibilidad lógica integra la empírica, y la empírica está contenida en la técnica.
El concepto de necesidad equivale al de imposibilidad de la negación, y por esto las «capas de la cebolla» está ordenadas del mismo modo en que aparecen en el esquema de la imposibilidad (es decir, en forma inversa a las de la posibilidad) :