Accions

Autor

Diferència entre revisions de la pàgina «Eratòstenes»

De Wikisofia

m (bot: -Ptolomeu +Ptolemeu)
m (bot: - per obtenir la + per a obtenir la)
Línia 7: Línia 7:
 
Astrònom, geògraf i matemàtic grec. Va néixer a Cirene. Va viure primer a Atenes però després es va establir a Alexandria on, anomenat pel rei Ptolemeu III, va passar a ocupar el càrrec de director de la famosa Biblioteca. Va mantenir una gran amistat amb [[Autor:Arquimedes|Arquimedes]].
 
Astrònom, geògraf i matemàtic grec. Va néixer a Cirene. Va viure primer a Atenes però després es va establir a Alexandria on, anomenat pel rei Ptolemeu III, va passar a ocupar el càrrec de director de la famosa Biblioteca. Va mantenir una gran amistat amb [[Autor:Arquimedes|Arquimedes]].
  
Com a astrònom, va calcular l'obliqüitat de l'eclíptica i, igual que en astronomia, va aplicar la matemàtica a la geografia, raó per la qual és considerat el fundador d'aquesta disciplina com a ciència. També va ser el primer a calcular la circumferència terrestre. Segons Eratòstenes el valor de la circumferència terrestre era de 250.000 estadis (tenint en compte que un estadi mesurava 157,5 metres, la seva mesura té un error de només uns 70 km.). En matemàtiques va inventar un mètode per obtenir la taula dels nombres primers, coneguda com el «sedàs d'Eratòstenes». Va escriure tres llibres de geografia, dels quals només es conserven les sinopsis que va escriure Estrabón, però hi ha constància de la gran influència que van exercir entre els geògrafs de l'antiguitat. També va escriure una ''Cronografía'' que va servir de base a Apolodor d'Atenes per escriure la seva crònica, que és una de les obres bàsiques en la tradició [[doxògrafs|doxográfica]] per fixar la cronologia dels filòsofs grecs.
+
Com a astrònom, va calcular l'obliqüitat de l'eclíptica i, igual que en astronomia, va aplicar la matemàtica a la geografia, raó per la qual és considerat el fundador d'aquesta disciplina com a ciència. També va ser el primer a calcular la circumferència terrestre. Segons Eratòstenes el valor de la circumferència terrestre era de 250.000 estadis (tenint en compte que un estadi mesurava 157,5 metres, la seva mesura té un error de només uns 70 km.). En matemàtiques va inventar un mètode per a obtenir la taula dels nombres primers, coneguda com el «sedàs d'Eratòstenes». Va escriure tres llibres de geografia, dels quals només es conserven les sinopsis que va escriure Estrabón, però hi ha constància de la gran influència que van exercir entre els geògrafs de l'antiguitat. També va escriure una ''Cronografía'' que va servir de base a Apolodor d'Atenes per escriure la seva crònica, que és una de les obres bàsiques en la tradició [[doxògrafs|doxográfica]] per fixar la cronologia dels filòsofs grecs.
 
{{ImatgePrincipal
 
{{ImatgePrincipal
 
|Imatge=Eratostenes.png
 
|Imatge=Eratostenes.png

Revisió del 09:56, 13 oct 2017

Eratostenes.png

(en grec Ἐρατοσθένης)

Astrònom, geògraf i matemàtic grec. Va néixer a Cirene. Va viure primer a Atenes però després es va establir a Alexandria on, anomenat pel rei Ptolemeu III, va passar a ocupar el càrrec de director de la famosa Biblioteca. Va mantenir una gran amistat amb Arquimedes.

Com a astrònom, va calcular l'obliqüitat de l'eclíptica i, igual que en astronomia, va aplicar la matemàtica a la geografia, raó per la qual és considerat el fundador d'aquesta disciplina com a ciència. També va ser el primer a calcular la circumferència terrestre. Segons Eratòstenes el valor de la circumferència terrestre era de 250.000 estadis (tenint en compte que un estadi mesurava 157,5 metres, la seva mesura té un error de només uns 70 km.). En matemàtiques va inventar un mètode per a obtenir la taula dels nombres primers, coneguda com el «sedàs d'Eratòstenes». Va escriure tres llibres de geografia, dels quals només es conserven les sinopsis que va escriure Estrabón, però hi ha constància de la gran influència que van exercir entre els geògrafs de l'antiguitat. També va escriure una Cronografía que va servir de base a Apolodor d'Atenes per escriure la seva crònica, que és una de les obres bàsiques en la tradició doxográfica per fixar la cronologia dels filòsofs grecs.