Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Peripatètics»

De Wikisofia

m (bot: -per designar +per a designar)
m (bot: - per referir-se + per a referir-se)
 
Línia 3: Línia 3:
 
<small>(del grec [[Grec::περιπατητικός]])</small>
 
<small>(del grec [[Grec::περιπατητικός]])</small>
  
Etimològicament significa ''els passejants, ''i amb aquest apel·latiu són coneguts els alumnes i seguidors d'[[Autor:Aristòtil|Aristòtil]], a causa que a la seva escola, el [[Liceu|Liceu]], hi havia un ''perípatos'' (passeig cobert) en el qual, segons s'explica, Aristòtil impartia les seves classes mentre passejava. Aquest terme no s'usa per referir-se als aristotèlics, en general, sinó solament per a designar als aristotèlics de l'antiguitat que van desenvolupar el seu pensament en connexió amb el Liceu, és a dir:
+
Etimològicament significa ''els passejants, ''i amb aquest apel·latiu són coneguts els alumnes i seguidors d'[[Autor:Aristòtil|Aristòtil]], a causa que a la seva escola, el [[Liceu|Liceu]], hi havia un ''perípatos'' (passeig cobert) en el qual, segons s'explica, Aristòtil impartia les seves classes mentre passejava. Aquest terme no s'usa per a referir-se als aristotèlics, en general, sinó solament per a designar als aristotèlics de l'antiguitat que van desenvolupar el seu pensament en connexió amb el Liceu, és a dir:
  
  

Revisió de 10:20, 13 oct 2017

Aristòtil

(del grec περιπατητικός)

Etimològicament significa els passejants, i amb aquest apel·latiu són coneguts els alumnes i seguidors d'Aristòtil, a causa que a la seva escola, el Liceu, hi havia un perípatos (passeig cobert) en el qual, segons s'explica, Aristòtil impartia les seves classes mentre passejava. Aquest terme no s'usa per a referir-se als aristotèlics, en general, sinó solament per a designar als aristotèlics de l'antiguitat que van desenvolupar el seu pensament en connexió amb el Liceu, és a dir:


a) als deixebles directes d'Aristòtil i de Teofrast. Aquests formen la primera generació. Entre ells es troben Eudem de Rodes, Aristoxen de Tàrent i Dicearc de Messina, i també Estrató de Làmpsac.

b) La segona generació s'obre en l'època en què va ser escolarca Licó de Laodicea i, a més d'ell, són destacables Aristó de Queos i Critolao. c) Entre els peripatètics del tercer període són importants Andrònic de Rodes, que va fer una recopilació dels escrits d'Aristòtil, i Alexandre d'Afrodisia, els comentaris del qual a la filosofia d'Aristòtil van exercir una gran influència.